D-vitamin hiány - figyelmeztető jelek és súlyos betegségek

A D-vitamin fontossága jól ismert. Már az 1930-as évek elején felismerték az orvosok  a D-vitamin hiány és a csontrendszeri betegségek közötti kapcsolatot. Hiányában kialakulhat még ízületi gyulladás, izomfájdalom és fogászati problémák is. Azonban az új kutatások nemrégiben rávilágítottak a D-vitamin hiányának más, enyhébb, korábban felismerhető tüneteire.

A D-vitamin a napsütés hatására az emberi bőrben jön létre és némi átalakulás után a májban és a vesénkben, részt vesz szinte minden létfontosságú életfolyamatban.

Míg a bőrünk gyártja a D-vitamin egy részét , amelyre naponta szükségünk van, a napsugárzás önmagában nem elegendő. Az olyan tényezők, mint az évszak, a napszög, a felhőtakaró, a szennyezettségi szintek, és még a fényvédők használata is, nagymértékben korlátozzák a bőrünk által termelt D-vitamin mennyiségét.

Biztos, hogy nyáron el vagyunk látva bőségesen D-vitaminnal? Nem! Miért?

Amennyiben naponta körülbelül negyed órát  tartózkodunk napon délelőtt 10 és délután 3 között, és az arcunkat illetve a fedetlen végtagjainkat éri a direkt sugárzás, akkor tudjuk biztosítani a megfelelő D-vitamin ellátottságot. (Érdekes, hogy egyesek ezt az időszakot jelölik meg pont veszélyesnek, hogy ilyenkor ne tartózkodjunk napon, mert rákkeltő. Pedig pont ilyenkor termelődik a D-vitamin, ami számtalan rákfajta ellen védőhatással bír)

Amennyiben ilyenkor is irodában ülünk, vagy a gyárban tartózkodunk, vagy otthon a négy fal között ugyanúgy nem jutunk D-vitaminhoz nyáron sem. Attól, hogy ülünk az irodában, és kinézünk az ablakon, mert kinn gyönyörűen süt a nap, ettől még nem termelődik D-vitamin a szervezetünkben.  A D-vitamin nem a napsütés látványától termelődik a szerveztünkben, hanem a bőrünket ért UV-B sugárzás hatására jön létre.  (mellesleg a szoláriumok által kibocsá­tott UV-A sugárzás nem alkalmas D3 -vitamin képzésére)

A D-vitamin hiány első 9 figyelmeztető jele lehet:

  1. nyugtalan alvás
  2. izomgörcsök
  3. általános fáradtság
  4. ízületi fájdalom
  5. izomfájdalom vagy izomgyengeség
  6. koncentrációs zavarok
  7.  fejfájás
  8. székrekedés vagy hasmenés
  9. hólyagproblémák

…ezek mind utalhatnak D-vitamin hiányra.

Ezekre érdemes odafigyelni, mielőtt még súlyosabb betegségek is kialakulnak (csontritkulás, rák, depresszió) a krónikusan fennálló D-vitamin hiány miatt.

forrás: naturalnews, naturhirek

Magas hatóanyag tartalmú D-vitamin termékeinket kedvenc vitamin üzletében, bioboltjában vagy patikájában!

Vitaking partnerek térkép