A kalcium veszélyes? Hogyan lehet ez? Mi lesz a csontritkulással?

A legtöbb ember úgy tudja, hogy fontos sok kalciumot fogyasztani, hogy egészségesek maradjanak a csontjaik. A orvosok felírják, majd az idősebb emberek rendszeresen szednek kalcium tartalmú étrend kiegészítőket a csontritkulás ellen. Hogyan lehet a kalcium veszélyes?

Több, mint 300000 hirtelen szívhalállal és szívrohammal számoltak évente az Egyesült Államokban (naponta több mint 80), aminek valószínűsíthető oka a túlzott kalcium fogyasztás és a magnézium hiánya. A modern orvostudomány válasza a problémára az, hogy előállította pár milliárd dollárért a kalcium-csatorna-blokkoló gyógyszereket. Pedig a magnézium egy természetes kalcium-csatornablokkoló.

Viszont a mai napig tele van az esti reklámblokk és minden patika a kalcium pezsgőtablettákkal, és talán ugyanaz a gyógyszergyár gyártja, amelyik a kalcium-csatorna-blokkoló tablettákat.

Az Aucklandi egyetemen professzora 20 év időtartamot figyelembe véve 15 tanulmányt elemzett, 12000 beteg adataival. Az eredmény meglepő volt, de 30 százalékos arányban növelte meg a kalcium fogyasztás a szívrohamok számát, miközben 10 százalékkal csökkentette csupán a combnyaktörések számát.

Hogy van ez?

Hogyan lehet az, hogy miközben tudjuk, hogy a kalcium segíti az izomműködést, hozzájárul a csontozat és a fogazat egészségéhez, mégis veszélyes? A kalcium aránytalan túladagolása izomgörcsöket okoz. Ennek oka a relatív magnézium hiány. Azért „relatív”, mert tulajdonképpen nem a magnézium kevés, hanem a magnéziumnak a bevitt kalciummal arányosnak kell lennie. Nagyjából, elemi súlyarányban 2:1 lenne az ideális a kalcium:magnézium bevitel. A jobb étrend kiegészítőkben ilyen arányban van.

Ha hosszú távon a kalciumot megnöveli valaki és a magnéziumot nem, akkor a reggeli izomgörcsök az első tünet. Hamar kezelhető egy marék magnéziummal. Rosszabb esetben nem a vádli görcsöl be, hanem a szívizmok. Így lehet a kalcium veszélyes.

Az orvosi gyakorlatban számtalanszor írnak fel terápiás mennyiségben kalciumot és nem hívják fel a figyelmét a páciensnek, hogy szedjen vele magnéziumot is, mert 2 héten belül tapasztalni fogja az izomgörcsöket. Vannak emberek, akiknek jobban felszívódik a kalcium az emésztés során, mint a magnézium, és emiatt alakul ki aránytalanság. Így a pluszban szedett kalcium veszélyes lehet.

Akkor mi lesz a csontritkulással?

Léteznek olyan népek, akik harmad annyi kalciumot fogyasztanak, mint a magyarországi átlag , ezzel ellentétben számukra ismeretlen a csontritkulás. Több publikáció is megjelent az elmúlt években, amiben nem az elégtelen kalcium fogyasztást jelölték meg a csontritkulás okaként, hanem a D-vitamin és K2-vitamin hiányt. D- és K2-vitamin hiányában a kalcium nem épül be a csontokba.

Szinte elvétve van kalcium hiánya valakinek, ha naponta háromszor étkezik. A magnézium, a folsav, a d-vitamin és a k2-vitamin hiányzik az étrendjükből. Ezért gyengék a csontjaik, lyukas a foguk és fáradnak vagy görcsölnek az izmaik.

Termékeinket keresse kedvenc vitamin boltjában!