Krill-olaj? Hogy különböztethetőek meg a jó és kevésbé jó készítmények?

Természetes – mesterséges, szerves – szervetlen videósorozatunk következő részében az Omega-3 és krill-olaj lesz a téma.

Cikkünkből megtudhatod, hogy mi a különbség a természetes és mesterséges omega-3 zsírsavak között. Videónkban Zsolt be is mutatja mindkettő hatásait, amit érdemes átgondolni. Megtudhatod, hogyan különböztetheted meg egymástól a jó és kevésbé jó omega-3 készítményeket.

A kereskedelmi forgalomban lévő állati Omega-3 zsírsavak között származását tekintve alapvetően két fajtát különböztethetünk meg. A halolajakat és a krill olajakat. A krill egy kis rákféle, ami nagyon nagy tömegekben található meg az óceánokban.

Milyen különbség van a zsírsavak között?

Amikor lehalásszák a halakat, akkor kétféle vegyület formát fognak előállítani a gyártás során. Az egyik az Etil-észter, a másik pedig a Triglicerid.

Etil-észter

  • Szintetikus forma, hiszen hiszen így a természetben nem fordul elő.
  • A hasnyálmirigy lipáz enzim 10-50-szer lassabban dolgozza fel.
  • Nem tudja leutánozni a trigliceridek élettani hatásait.
  • Könnyebben, gyorsabban feldolgozható változat, ezért kevésbé költséges az előállítása.

Triglicerid

  • Az étrendi lipidek természetes formája.
  • A hasnyálmirigy lipáz enzime gyorsabban dolgozza fel.
  • Az emberi emésztés a triglicerid forma emésztésére szolgál.
  • Drágább az előállítása.

A krill-olaj

Egy magasabb szintje az omega-3 forrásnak. Ha megnézzük a sejtmembrán felépítését, akkor láthatjuk, hogy foszfolipidekből áll. A képen ezek a kék gömböcskék. Ezek pedig pontosan ugyanolyanok, mint amik a krillben is megtalálhatóak, ahol ugyanezek a foszfolipid rétegek vannak. Ez a réteg gyakorlatilag körbeveszi az omega-3 zsírsavakat.

Tehát amikor odakerül a sejthez, hogy bejusson a tápanyag, akkor egyszerűen bele tud olvadni a felületébe és könnyebben szerzi meg azt, ami belül volt.

Az agyunk szárazanyag tartalmának 60%-a zsír, és ennek nagyon nagy százaléka omega-3 zsírsav. A foszfolipides felépítésből következtethetünk arra, hogy a legjobb, leggyorsabb omega-3 forrásként a krill olaj fog szolgálni.

Mindezeken felül a krill olaj asztaxantint is tartalmaz. Az asztaxantin egy antioxidáns. Ez az anyag segít abban, hogy mindenféle eljárás nélkül is hosszú ideig friss maradhasson a krill olaj. Fogyasztása után a szervezetünkben is kifejti majd jótékony antioxidáns hatásait.

A krillek halászata

A krillekre nagyon vigyáznak a világ minden táján. Törvények szabályozzák a halászható mennyiségeket, kvótákat. Ezzel megakadályozzák, hogy túlhalásszák a krilleket. Folyamatosan figyelik azt, hogy a saját öntermelő képessét ne tegyék tönkre. Éppen ezért csak akkora vagy kevesebb mennyiségben halászható, amennyi termelődik is. Így könnyedén reprodukálhatja magát a természet.

Az a cég, akitől a Vitaking Kft. vásárolja a krill olajat, szintén tagja ennek a társaságnak.

Nézd meg videónkat és tudj meg még többet az omega-3 zsírsavakról. A videó végén érdekes kísérlet látható, ami bemutatja, hogyan tesztelheted le könnyedén, hogy az általad fogyasztott omega-3 mennyire hasznos.