Szerves vagy szervetlen? Természetes vagy mesterséges?

Szerves vagy szervetlen? Természetes vagy mesterséges? Melyik jobb? Melyiket válasszam? Káros a szervezetemnek, ha mesterséges étrendkiegészítőket választok a gyümölcs és zöldség helyett?

Az utóbbi hetekben egyre több helyen találkoztunk ezekkel a kérdésekkel. Elég sok félreértést tapasztaltunk a témával kapcsolatban, ezért úgy gondoltunk, itt az ideje tiszta vizet önteni a pohárba és tisztázni ezeket a kifejezéseket.

Szerves és szervetlen – Mi a különbség?

A kémiai vegyületeket két csoportba lehet sorolni, szerves és szervetlen vegyületekre. Ennek az osztályozásnak komoly történelmi múltja van, a határvonal a két csoport között egyáltalán nem éles, ráadásul az idők során változott is. De pontos definíciót és ajánlást a IUPAC (Nemzetközi Elméleti és Alkalmazott Kémiai Szövetség) sem ad a szerves és szervetlen fogalmakra, sem arra nézve, hogy melyik vegyület melyik csoportba kerüljön.

Szerves vegyületnek alapvetően a széntartalmú vegyületeket tekintik. Léteznek olyan definíciók, amelyek C-C kötést (szén-szén) tartalmazó, illetve C-H (szén-hidrogén) kötést tartalmazó molekulákat tekintik szervesnek. Hagyományos értelemben szervetlen vegyületnek azokat a vegyületeket nevezik, amelyek nem biológiai, hanem ásványi eredetűek. Ezzel szemben a szerveseket hagyományosan biológiai eredetűnek tekintik.

Természetes anyagnak nevezzük azt az anyagot ami eredendően a föld által képzett és a földön megtalálható,szerves és szervetlen, érzékszerveinkkel érzékelhető , akár spontán vagy az ember által kezdeményezett, de mindenképpen beavatkozás nélkül létrejövő képződményt. Alakítása, formázása közben az alaptulajdonságain nem változtattak. Hő, mechanikai és vegyi eljárásnak nem tették ki, bomlása után újra a természet részét képezi.

A mesterséges anyagok tehát éppen a fent említett anyagok ellentétei. Azok az anyagok tartoznak ide, amik valamilyen eljárás útján jönnek létre. Ezek tehát végleges formájukban nem találhatóak meg a természetben.

Fontos megemlíteni viszont, hogy ma már kémiai laborokban bármikor előállíthatunk szervetlen vegyületekből szerveseket. Az így létrehozott vegyületek pedig ugyanolyan jól fognak tudni hasznosulni a szervezetben, mint a természetes szerves vegyületek.

A lenti videóban Nagy Zsolt, a Vitaking Kft. értékesítési vezetője mesél arról, hogy pontosan mi a különbség a szerves és szervetlen, valamint a természetes és mesterséges vegyületek között. Zsolt eredeti foglalkozását tekintve élelmiszeripari üzemmérnök, így könnyedén segíthet tisztázni a fenti bonyolultnak tűnő fogalmakat.