A fokhagyma élettani hatásai
A fokhagyma hatása rengeteg területen érzékelhető, az egyik legfontosabb értéke, hogy felmelegíti az emésztő- és a légzőrendszert, megvéd az érelmeszesedéstől, segíti a szív munkáját valamint javítja a vérkeringést. A fokhagyma a “gyógy-élelmiszerek” kategóriájába sorolható. Az ókori népek is használták és több olyan írás is maradt fenn, ami a gyógyhatását is megemlíti. Rövidesen az egész világon elterjedt és számos konyha nélkülözhetetlen fűszere lett.
A fokhagyma hatása régóta kedvelt kutatási téma, hiszen tradicionális népi gyógyszer, amely átesett több, mint száz klinikai kutatáson. Ezek során nem csak bizonyos betegségekkel kapcsolatban vizsgálták hatékonyságát, hanem felismerték, mely hatóanyagai és milyen módon járulnak hozzá az emésztés, a légutak és az immunrendszer támogatáshoz.
A gyógy-élelmiszerek biztonságosak és ténylegesen emberek milliói használják évszázadok óta mindennapi étrendjükben, ráadásul a tudomány is igazolja azt, amit anyáink és nagyanyáink megfigyeltek.
Egy gerezd fokhagyma soha nem ronthatja el egy étel ízét és nem mellesleg egészséges is. De lényeges tudnunk, hogy gyógynövényként hogyan hozhatjuk ki belőle a legtöbbet. A kutatások során kiderült, hogy a fokhagymában a hatóanyag elég jól “el van csomagolva”.
Allicin
A legtöbb előnyös élettani hatásért felelős allicin nevű hatóanyag például nem jut bele az ételbe ha csak egyszerűen belehajítjuk a fokhagymát a fazékba. A legjobb mód a maximális allicin mennyiség elérésére az, ha összetörjük a gerezdet és egy-két percig állni hagyjuk mielőtt beletesszük az ételbe és megfőzzük. Ennek oka az, hogy a fokhagymában tulajdonképpen nincs is allicin. Az allin nevű előanyaga és az összezúzáskor elszabaduló allináz enzim találkozásakor keletkezik az allicin és pár egyéb bomlástermék kénvegyület ami a jellegzetes fokhagyma szagért felelős.
A fokhagyma hatása a szervezetre
Dr. Gustav Belz professzor a szív-, és érrendszeri betegségek mainzi kutatóintézetének igazgatója kétszáz embert vizsgált, akik közül száz a múltban rendszeresen fogyasztott fokhagymát. Kiderült, hogy a fokhagyma evők lényegesen életerősebbek voltak és erős érfalakkal rendelkeztek. Ez az eredmény azért fontos, mert az emberek érfala életük második felében általában megkeményedik. Megállapították, hogy a rendszeres fokhagymafogyasztás eredményeként az emberek 15 évvel tovább maradnak fiatalok, mivel a fokhagyma hatása tehát, hogy megvéd az érelmeszesedéstől, segíti a szív munkáját valamint javítja a vérkeringést.
A fokhagyma fontos antibiotikum, de a gyógyszertári antibiotikumokkal ellentétben antivirális hatású is. Megfázás, influenza, hörghurut, tüdőgyulladás és más fertőzések esetén úgy segít,hogy közben nem rombolja le a bélflórát mellékhatásként. Fontos gyógynövény a szív- és érrendszer állapotának javításában. Rendszeres használata csökkentheti a vérnyomást, a magas koleszterinszintet, és segít megelőzni az érelmeszesedést. A fokhagymának kimutatták rák-megelőző hatását is, de ezen a vonalon aztán nem indult meg gyógyszer fejlesztés.
Étrend-kiegészítők fokhagymából
Étrend-kiegészítő használata esetén fontos megemlíteni, hogy kétféle terméket lehet kapni a piacon. Az egyik csoportban fokhagyma van jellemzően porított vagy fagyasztva szárított formában. Ennek nincs sok élettani hatása, ugyanis allicin tartalma nagyon alacsony – sok esetben nulla. Ezen tabletták vagy kapszulák azon a feltételezésen alapulnak, hogy majd a gyomorban az emésztés során előáll az allicin. Sajnos az allináz enzim igen érzékeny a gyomorsavra. Gyakorlatilag pH3 vagy savasabb közegben azonnal tönkremegy. Emiatt nem javasolt az olyan étrend-kiegészítők fogyasztása, melyek nem tartalmaznak allicint abban bízva, hogy a szervezet képes előállítani a tabletta vagy kapszula bevételét követően. Ezeken általában nem allicin tartalmat, hanem “allicin potenciált” adnak meg, amely 0,6-1%. Arra utalnak, hogy a szervezetünk a fokhagymapor különböző vegyületeiből allicint szintetizál. A fokhagyma hatása tehát akkor érvényesül leginkább, ha a kapszulákban már eleve található allicin.
Hogyan kell fogyasztani hogy ne égjan a gyomor nyersen?
Önmagában nyersen akkor semmiképp. Viszont ételekbe érdemes megpróbálni a szárított fokhagymát. Ha pedig nem az íze miatt, hanem gyógyhatása miatt enné valaki, akkor inkább érdemes más gyógynövényt keresni. Van számos gyógynövény és egyéb tápanyag ami jó immunerősítő, vagy támogatja a szív egészségét. Például ligetszépe olaj, spirulina alga, kasvirág, omega-3…stb.
Reggelente pirítósra dörzsölve fogyasztok 2 gerezd fokhagymát, lehet hogy placebo, de határozottan érzem az élettani hatását, sokkal fittebbnek érzem magam amióta gyakran reggelizem így.
Ez is nyers fogyasztásnak számít, ha nem tévedek.
A fokhagymát nyersen,frissen tisztítva,apróra szeletelve érdemes enni. Hogy ne irritálja a gyomrot, ne éhgyomorra együk.
A hatása rendkívül kedvező a teljes szervezetre. Mivel a vérellátást jelentősen javítja, a teljes szervezetet teszi egészségesebbé.Hiszen a vérkeringés révén eljut a szervezet minden pontjába.
Hogyan tudom lemérni, hogy szüksége van-e a szervezetemnek fokhagymára?
A nyers,szeletelt fokhagymadarabokat eszegetve a szájunkban iszonyú maró-csípő érzésünk van.Mégis 1-2 perc múlva úgy érezzük, még szeretnénk enni belőle egy kicsit.
Minél többször szeretnénk enni belőle, annál nagyobb szükségünk van a hatóanyagára.
El kell fogadjuk, hogy meglehetősen büdösek leszünk tőle, de az egészségünk érdekében bőven megéri ez az áldozat a részünkről.
Mindenkinek sok-sok fokhagymafogyasztást kívánok:)!
2020 februárjában a covidos kolleganőnk befertőzött engem is, nagy láz nem, de köhögés volt; és a volt osztálytársam azt mondta: “egyél 8 cikk fokhagymát összetörve 3 kanál akácmézzel éhgyomorra”.
Ezt csináltam április elejéig, míg a méztől kirázott a hideg. 337 antitestem volt júliusban, 2021 nyarára lement 170-re.
Azóta is tudásért éhezek, hogy hogyan lehetne a fokhagymát fermentálni.
De úgy, ahogy olvasom szeletekre vágok 3 cikk fokhagymát rá az 1/4 avokádós kenyeremre és zöldpaprika, paradicsom, saláta mellé, de a kenyér szeletet a fokhagymával minden nap eszem.
Csak este van főtt ételem.
154 fontról lefogytam 139-re, hála a Jó Istennek, hogy tanulhatunk az interneten.
Sok sikert mindenkinek
Minden reggel 1 gerezd fokhagyma fölszeletelve és lenyelve egy pohár vizzel. Kb 5 gr a napi adag nem böfög vissza semmi szaga nincs.