Harc a vírusok ellen! Íme a legjobb vírusölők!

Az év első hónapjaiban egyre több ember kap el valamilyen megfázásos, vírusos betegséget, még az egyébként egészséges emberek is. Ma már azonban számtalan módja létezik a vírusok megelőzésének illetve a kezelésnek. A természetes növényi szerek támogatják az immunrendszert és segítenek védekezni a kórokozók ellen, ami nagyon fontos. Emellett számos okunk van fogyasztani őket pl.: Erősebbnek érezzük magunkat, kevesebbszer betegszünk meg, jobban alszunk, jobb a közérzetünk.

A vírusfertőzésekkel szemben a lehető legjobb módszer az immunrendszer kitűnő állapotban tartása. Némi étrendi változtatás, a cukor eltávolítása a napi étrendünkből, a friss, nyers ételek arányának megemelése, egy jó multivitamin és pár gyógynövény fogyasztása már egy-két hét alatt felkészíti az immunrendszerünket arra, hogy gyorsan reagálhasson a vírusokra.

Természetesen a vírusok ellen

C-vitamin

Ha vírusok ellen küzd a szervezeted, C-vitamin szükségleted megnövekszik. Ilyenkor a nagy mennyiségben fogyasztott aszkorbinsav megelőzheti  a betegséget vagy meggyorsíthatja a felgyógyulást. Érdemes minimum 1000mg-ot fogyasztani belőle minden nap.

Citrusfélék: A citrusfélékben – mint például a narancs, citrom, mandarin – található bioflavonoidok segítik a C-vitamin hasznosulását. A C-vitamin növeli a fehérvérsejtek számát a fertőzésekkel szemben, valamint megakadályozza a vírusok elszaporodását. Bár a citrusfélék tartalmaznak annyi C-vitamin, amennyi egy megfázás kezeléséhez, vagy megelőzéséhez szükséges, de érdemes a C-vitamin mellé ezeket is fogyasztani, mivel a benne található növényi vegyületekkel jobban hasznosul a C-vitamin. A C-vitaminok és a bioflavonoidok együtt dolgoznak a megfelelő védelemért.

D-vitamin

Az influenza és a D-vitaminhiány kapcsolatát John Cannell és munkatársai írták le először 2006-ban. Mint rámutattak, a nyári hónapokban az UV sugárzás elég erős ahhoz, hogy a bőrben D-vitamin szintetizálódjon, azonban az ősz beköszöntével az UV sugárzás gyengülése miatt a D-vitamin szintézis abbamarad, és onnantól folyamatosan csökken a népesség átlagos D-vitamin szintje. (forrás:tenyek-tevhitek.hu) Azóta több kutatás is alátámasztotta az influenza és a D-vitamin-hiány kapcsolatát. Ha elég magas a vér D-vitamin szintje, akkor védetté válik a szervezet a vírusokkal szemben. Felmérések szerint az emberek túlnyomó része D-vitamin hiányban szenved. Napi 2000-4000 egység D-vitamin fogyasztása erősen befolyásolja az immunválaszt, amit egy fertőzés esetén kapunk.

Cink

Az egyik legfontosabb nyomelem. Vírusos megbetegedések esetén mindig sikerrel alkalmazható.  A cinkpótlás a sejtkultúrákban gátolja a gyulladásos választ, leállítja a programozott sejthalált és lecsökkenti a fertőzött sejtekből kibocsájtott új vírusok számát. Akár napokkal is képes lecsökkenteni a betegségek időtartamát. Fontos megjegyezni, hogy a folyamatos 50 mg feletti cinkfogyasztás rézhiányt okozhat, és érdemes azzal együtt pótolni.

Bíbor kasvirággal a vírusok ellen

Véd a baktériumok, vírusok, gombák és egyéb kórokozók ellen. Az immunrendszert általánosan serkenti. Kivonatait a gyógyszeripar is felhasználja nátha és meghűlés elleni valamint gyulladáscsökkentő készítmények alapanyagaként. Jellemzően lerövidíti a gyulladások időtartamát és hozzájárul a gyógyulás idejének lerövidítéséhez. Gyógyászati célra a növény gyökerének és virágos hajtásának egyes részeit használják fel. Számos tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy az echinacea nem csupán lerövidíti a nátha vagy a megfázás gyógyulási idejét, hanem meg is akadályozza annak kialakulását, amennyiben a tünetek első jelentkezését követően azonnal alkalmazzák. Ráadásul a legtöbb tanulmány abban is közös eredményre jutott, hogy az echinacea un. rövid, gyors immunstimulálásra alkalmas. Nem okoz látványos eredményt a hónapokon át történő egyenletes fogyasztása. Amennyiben hosszabb távon szedi valaki, célszerű e-vitaminnal együtt fogyasztani, mert az echinacea kimeríti a test e-vitamin készletét. Ennek a figyelmeztetésnek egy hétnél tovább történő szedés esetén van jelentősége.

Fokhagyma

A fokhagyma legfőbb értéke, hogy felmelegíti az emésztő- és a légzőrendszert. Tradicionális népi gyógyszer, amely amely azonban átesett több mint száz klinikai kutatáson. Ezek során nem csak bizonyos betegségekkel kapcsolatban vizsgálták hatékonyságát, hanem felismerték mely hatóanyagai és milyen módon járulnak hozzá az emésztés, a légutak és az immunrendszer támogatáshoz. Egy gerezd fokhagyma soha nem ronthatja el egy étel ízét és nem mellesleg egészséges is. A fokhagyma fontos antibiotikum, de a gyógyszertári antibiotikumokkal ellentétben antivirális hatású is. A megfázás, influenza, hörghurut, tüdőgyulladás és más fertőzések esetén úgy segít,hogy közben nem rombolja le a bélflórát mellékhatásként. Ezen kívül persze egy fontos élelmiszer a szív- és érrendszer állapotának javításában is.

Ha étrendkiegészítőt vásárolsz azért, hogy a fokhagyma minden nap bent lehessen az étrendedben, érdemes olyat választnod,  amin a valóságos allicin tartalom van feltüntetve!

Omega-3

Az omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást és szabályozzák a T- és B-limfociták (az immunrendszer védekező elemei) működését. A halak olajában megtalálható EPA és DHA zsírsavak megoldást jelentenek számos gyulladásos problémára. Amennyiben Omega-3 zsírokat adsz az étrendedhez, az megváltoztatja az immunsejtek összetételét és előnyösen hat a fagocitákra. A fagociták az immunrendszer elemei. Köznyelven falósejtek, vagy fehérvérsejtek, amelyek alkalmasak idegen anyagok, baktériumok bekebelezésére és lebontására.