Hogyan hat a fokhagyma a magas vérnyomásra?
Növeli vagy csökkenti a vérnyomást a fokhagyma?
A magas vérnyomás, más néven hipertónia egy olyan állapot, amely körülbelül minden harmadik felnőttet érint a nyugati országokban. Gyakran nem jár komolyabb tünetekkel, de sajnos jelentősen megnöveli a szívbetegség és a stroke kialakulásának kockázatát. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek gyakran számos kellemetlen mellékhatást okoznak, ami megmagyarázza a potenciálisan hatékony természetes gyógymódok, például a fokhagyma iránti növekvő érdeklődést.
Ez a cikk azt tárgyalja, hogy biztonságos és hatékony módszer-e a vérnyomás természetes csökkentésére, és ha igen, mely formák a leghatékonyabbak.
Milyen hatással van a fokhagyma a vérnyomásra?
A fokhagyma (Allium sativum) olyan zöldség, amit az ősidők óta természetes vérnyomáscsökkentő szerként használnak.
A legújabb kutatások szerint ez nem véletlen, hiszen nagyon hatékony megoldás lehet a magas vérnyomás ellen. Valójában egyes tanulmányok szerint ugyanolyan hatékony, mint a szokásos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek – sokkal kevesebb mellékhatással.
Néhány vizsgálat áttekintése arról számolt be, hogy egyes fokhagyma-kiegészítők 6,7, illetve 4,8 Hgmm-rel csökkenthetik a szisztolés és diasztolés vérnyomást súlyos mellékhatások nélkül.
Az áttekintésben szereplő vizsgálatok napi 188–2400 mg fokhagymapor-kiegészítőt vagy érlelt fokhagyma-kivonatot adtak a résztvevőknek, és átlagosan 8-12 hétig tartottak.
Hogyan működik?
Úgy gondolják, hogy az allicin, a fokhagymában található fő hatóanyag nagymértékben felelős vérnyomáscsökkentő tulajdonságokért.
A kutatások azt sugallják, hogy az allicin megakadályozhatja az angiotenzin II termelődését – amely a vérnyomás növeléséért felelős vegyület – azáltal, hogy az ereket összehúzza. Ennek hatására megkönnyíti a vér szabad áramlását, ezáltal csökkentve a vérnyomást.
Úgy tűnik, hogy az allicin fokozza a hidrogén-szulfid és a nitrogén-monoxid termelését is. Ez a két vegyület kulcsfontosságú a vérnyomás szabályozásában.
Ezenkívül a szakértők úgy vélik, hogy a gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságai szintén hozzájárulhatnak a vérnyomás-csökkentő képességéhez.
Biztonságos a fokhagyma?
A fokhagymát több, mint 5000 éve használják betegségek megelőzésére és kezelésére, és kevés mellékhatásról számoltak be.
A mai napig a legtöbb tanulmány azt sugallja, hogy a fokhagymából készült kiegészítők nagyon biztonságosak. A leggyakrabban jelentett mellékhatások közé tartozik a kellemetlen lehelet, az íze és a testszag.
A mellékhatások leggyakrabban nagy mennyiségű fokhagyma elfogyasztása esetén jelentkeznek, és kevésbé gyakoriak fokhagymapor-kiegészítők vagy érlelt fokhagyma-kivonatok használatakor.
A nagyobb mennyiségű fokhagyma fogyasztása hígíthatja a vért és növelheti a vérzés kockázatát, ha véralvadásgátló gyógyszerekkel kombinálják. Ha jelenleg gyógyszert szedsz, beszélj orvosoddal, mielőtt drasztikusan növeled bevitelét.
Hatékony adagok és formák
Az eddigi, vérnyomáscsökkentő hatásról készült tanulmány a következő formájú és mennyiségű fokhagymát biztosította a résztvevőknek:
- Napi 188 mg tojássárgája tartalmú fokhagymapor 12 hétig
- 400 mg nyers fokhagyma naponta 6 hónapig
- 240-2400 mg érlelt fokhagyma kivonat naponta 2-23 héten keresztül
- 600-2400 mg fokhagymapor naponta 8-24 héten keresztül
- 12,3 mg fokhagymaolaj naponta 16 hétig
Bár a fenti formák mindegyikénél vérnyomáscsökkenést figyeltek meg, egyes tanulmányok azt sugallják, hogy az érlelt fokhagyma kivonatai lehetnek a leghasznosabbak.
Egyéb természetes vérnyomáscsökkentő szerek
A fokhagymán kívül más potenciálisan hatékony természetes vérnyomáscsökkentő gyógymódok közé tartoznak:
- Q10-koenzim
- C vitamin
- Omega-3 zsírsavak
- Ginzeng
- Probiotikumok
- Liponsav
- Kálium
- E-vitamin
- Polifenolok
Forrás: www.healthline.com