A fokhagyma élettani hatásai

A fokhagyma hatása rengeteg területen érzékelhető, az egyik legfontosabb értéke, hogy felmelegíti az emésztő- és a légzőrendszert, megvéd az érelmeszesedéstől, segíti a szív munkáját valamint javítja a vérkeringést. A fokhagyma a “gyógy-élelmiszerek” kategóriájába sorolható. Az ókori népek is használták és több olyan írás is maradt fenn, ami a gyógyhatását is megemlíti. Rövidesen az egész világon elterjedt és számos konyha nélkülözhetetlen fűszere lett.

A fokhagyma hatása régóta kedvelt kutatási téma, hiszen tradicionális népi gyógyszer, amely átesett több, mint száz klinikai kutatáson. Ezek során nem csak bizonyos betegségekkel kapcsolatban vizsgálták hatékonyságát, hanem felismerték, mely hatóanyagai és milyen módon járulnak hozzá az emésztés, a légutak és az immunrendszer támogatáshoz.

A gyógy-élelmiszerek biztonságosak és ténylegesen emberek milliói használják évszázadok óta mindennapi étrendjükben, ráadásul a tudomány is igazolja azt, amit anyáink és nagyanyáink megfigyeltek.

Egy gerezd fokhagyma soha nem ronthatja el egy étel ízét és nem mellesleg egészséges is. De lényeges tudnunk, hogy gyógynövényként hogyan hozhatjuk ki belőle a legtöbbet. A kutatások során kiderült, hogy a fokhagymában a hatóanyag elég jól “el van csomagolva”.

Allicin

A legtöbb előnyös élettani hatásért felelős allicin nevű hatóanyag például nem jut bele az ételbe ha csak egyszerűen belehajítjuk a fokhagymát a fazékba. A legjobb mód a maximális allicin mennyiség elérésére az, ha összetörjük a gerezdet és egy-két percig állni hagyjuk mielőtt beletesszük az ételbe és megfőzzük. Ennek oka az, hogy a fokhagymában tulajdonképpen nincs is allicin. Az allin nevű előanyaga és az összezúzáskor elszabaduló allináz enzim találkozásakor keletkezik az allicin és pár egyéb bomlástermék kénvegyület ami a jellegzetes fokhagyma szagért felelős.

A fokhagyma hatása a szervezetre

Dr. Gustav Belz professzor a szív-, és érrendszeri betegségek mainzi kutatóintézetének igazgatója kétszáz embert vizsgált, akik közül száz a múltban rendszeresen fogyasztott fokhagymát. Kiderült, hogy a fokhagyma evők lényegesen életerősebbek voltak és erős érfalakkal rendelkeztek. Ez az eredmény azért fontos, mert az emberek érfala életük második felében általában megkeményedik. Megállapították, hogy a rendszeres fokhagymafogyasztás eredményeként az emberek 15 évvel tovább maradnak fiatalok, mivel a fokhagyma hatása tehát, hogy megvéd az érelmeszesedéstől, segíti a szív munkáját valamint javítja a vérkeringést.

A fokhagyma fontos antibiotikum, de a gyógyszertári antibiotikumokkal ellentétben antivirális hatású is. Megfázás, influenza, hörghurut, tüdőgyulladás és más fertőzések esetén úgy segít,hogy közben nem rombolja le a bélflórát mellékhatásként. Fontos gyógynövény a szív- és érrendszer állapotának javításában. Rendszeres használata csökkentheti a vérnyomást, a magas koleszterinszintet, és segít megelőzni az érelmeszesedést. A fokhagymának kimutatták rák-megelőző hatását is, de ezen a vonalon aztán nem indult meg gyógyszer fejlesztés.

Étrendkiegészítők fokhagymából

Étrendkiegészítő használata esetén fontos megemlíteni, hogy kétféle terméket lehet kapni a piacon. Az egyik csoportban fokhagyma van jellemzően porított vagy fagyasztva szárított formában. Ennek nincs sok élettani hatása, ugyanis allicin tartalma nagyon alacsony – sok esetben nulla. Ezen tabletták vagy kapszulák azon a feltételezésen alapulnak, hogy majd a gyomorban az emésztés során előáll az allicin. Sajnos az allináz enzim igen érzékeny a gyomorsavra. Gyakorlatilag pH3 vagy savasabb közegben azonnal tönkremegy. Emiatt nem javasolt az olyan étrend-kiegészítők fogyasztása, melyek nem tartalmaznak allicint abban bízva, hogy a szervezet képes előállítani a tabletta vagy kapszula bevételét követően. Ezeken általában nem allicin tartalmat, hanem “allicin potenciált” adnak meg, amely 0,6-1%. Arra utalnak, hogy a szervezetünk a fokhagymapor különböző vegyületeiből allicint szintetizál. A fokhagyma hatása tehát akkor érvényesül leginkább, ha a kapszulákban már eleve található allicin.

Ha étrendkiegészítőt vásárolsz azért, hogy a fokhagyma minden nap bent lehessen az étrendedben vásárolj olyat, amin a valóságos allicin tartalom van feltüntetve!!!

Termékeinket keresd kedvenc vitamin üzletedben, bioboltodban vagy patikádban!

Vitaking partnerek térkép