7 tipp a stressz ellen

A december sok ember számára nagy kihívást jelent. A karácsonyi készülődés, az ajándékok beszerzése, esetleg a munkában, az év végi hajtás rányomhatja a bélyegét az ünnepekre. Stressz, ingerlékenység, fejfájás, kimerültség…stb. Ismerős? Pedig vannak természetes módszerek, amik nagyon hatékonyak a stressz ellen.

1. Rozmaring

A rozmaring illata összefüggésbe hozható a hangulat javulásával. Tisztítja az elmét, enyhíti a stresszt és a krónikus szorongást, vagy javítja a stressz hormon egyensúlyát. Hasonló a hatás, ha a rozmaringot ételhez adjuk, vagy ha a levelekből kivont esszenciát külsőleg krémként alkalmazzuk.

2. Aranygyökér

A Rhodiola rosea (aranygyökér) Szibériában és Kína északnyugati részén őshonos növény. Évek óta használják mind a fizikális, mind a mentális stressz kezelésére. Javítja a fizikai és a mentális teljesítményt, jótékony hatással lehet a stressz okozta fejfájásra és fáradtságra. Egy svéd tanulmány szerint segít a fáradtság megszüntetésében, és a szellemi teljesítmény növelésével képes csökkenteni a vérben megtalálható kortizol nevű stressz-hormon szintjét. Más tanulmányok szerint képes csökkenteni a szorongásos zavarokat és depressziós tüneteket, írja a Fox News.

3. Masszázs

A legtöbb tanulmány bizonyította, hogy a masszázs csökkenti az aggodalmakat, a vérnyomást és a pulzust – és ez a három így együtt a stressz csökkenését jelenti ( ez pedig arányos az immunrendszer állapotával is) Melyik a jó masszázs? Bármelyik jó lehet, ami kellemes érzeteket vált ki. Fontos, hogy legyen elég erős, hogy a bőrt jól átmozgassa, de nem annyira, hogy fájdalmat okozzon.

4. Magnézium

Stressz helyzetben a szervezet jóval több magnéziumot használ fel mint átlagos esetben. Körülbelül 500 mg magnézium segítség lehet a stressz ellen. Elegendő magnézium nélkül az izmok megfeszülnek, a vérnyomás emelkedik és a szívizom is görcsbe rándulhat. Ha étrend-kiegészítőt keres , hogy pótolja, válassza a magnézium citrátot, ami az egyik legjobban felszívódó és hasznosuló formája a magnéziumnak.

5. Mozgás

A mozgás, nem csak a testnek tesz jót! Sokan azért mozognak, sportolnak, hogy jobb fizikai állapotba kerüljenek, hogy egészségesebbek legyenek, vagy fizikailag vonzóbbá váljanak. Ám a testmozgásnak jelentős stresszoldó hatása is van. A mozgás segíti a stresszhormonok lebomlását és a boldogsághormonok felszabadulását.

6. B-vitamin komplex

A megnövekedett szellemi vagy testi terhelés megnövelt B-vitamin pótlást igényel, mert ezek nem raktározódnak túl jól a szervezetben. Amennyiben több a terhelés, fogyasszon több B-vitamint, lehetőleg komplex formában. C-vitaminnal kiegészítve.

7. Olvasás, zene, kávé, tea

Az olvasás 68%-kal csökkentheti a stressz szintjét, a Sussex Egyetem kutatása szerint. A második helyen a zenehallgatás végzett, mivel 61 százalékkal csökkentette a stressz-szintet, a kávézás, vagy teázás 45%-kal, és a séta 42%-kal. Olvasson, kávézzon, teázzon, vagy sétáljon egyet a stressz ellen.

Hosszútávon megfontolandó

Míg a bőr, az izmok vagy a csontok képesek újra felépülni, a jelenlegi tudásunk szerint az agy nem. Pedig a hosszan tartó stressz például roncsolja az agyi szöveteket. Adja meg neki a megfelelő táplálékokat, és igyekezzen kezelni a stresszt.