Rendszeres vitaminfogyasztás

A vitaminok természetes anyagok, amelyet normális körülmények között a táplálkozással juttatnánk szervezetünkbe, de a szegényes étkezési szokások miatt ez nem, vagy csak részben történik meg. Miért fontos a rendszeres vitaminfogyasztás?

A vitaminokról az egyik legjobb írást egy 1978-ban Amerikában megjelent könyvben találtuk meg.

A szerző Szent-Györgyi Albert volt és ezt írta:

Lehetetlen erős falat építeni malter nélkül, majd ezt később azzal pótolni, hogy az egészet leöntjük malterral. Ugyanígy lehetetlen a vitaminhiányt néhány nagy dózissal kezelni. A hiány megszüntetése lassú dolog. ”

A könyv további részében Szent-Györgyi kifejti, hogy az emberi szervezet aszkorbinsav tartalmának meg kellene egyeznie a szabadon élő hasonló testfelépítésű emlősök testének aszkorbinsav tartalmával. Majd egy oldallal később ezt írja:

“Ehhez persze az kell, hogy az aszkorbinsav ott legyen minden háztartásban, akár a cukor vagy a liszt, és a gyógyszertári pirulák helyett kilós csomagolásban árusítsák az élelmiszerboltok.”

A fenti tanácsokat egy Nobel-díjas orvos írta. Vessük ezt össze azzal, hogy ma Európa szerte gyógyszerészek és orvosok hada küzd azért, hogy a c-vitamin ne legyen elérhető. Például napjainkban 10 gramm a gyógyszertárban egyszerre kiadható legtöbb aszkorbinsav. És a hivatalok szerint ez így van jól. Szent-Györgyi szerint ez egy ember napi adagja.

C-vitamin és a rák kapcsolata

A rákkal kapcsolatban a következőt olvashatjuk a könyvben:

“…a rák megelőzésének legjobb módja az általános, teljes egészség gondos megőrzése. Ennek már nagyon korán, talán még a méhen belül el kell kezdődnie. Mint korábban rámutattam, az aszkorbinsav fontos szerepet játszik az egészség és betegség között kialakuló egyensúlyban.”

Aztán nagyon sok orvosi képlet és szakkifejezés következik. Akit ez érdekel szerezze meg és olvassa el a könyvet. Szóval, fontos a rendszeres vitaminfogyasztás?

Amennyiben csak érthető módon összesíteni kellene az olvasottakat, azt tanácsolja nekünk Szent-Györgyi, hogy együnk bőségesen C-vitamint. Napi több grammot.

forrás: Szent-Györgyi Albert: Az anyag élő állapota (Magvető 1983)

Kimerültség ellen