Melyek a legjobb immunerősítő ételek télen? - Vitaking

Táplálékunk legyen az orvosságunk (Hippokratész)

Az immunrendszer, beleértve a gyulladást vagy lázat előidéző összetevőket, az alapja a kórokozó támadók elleni védelemnek, beleértve a baktériumokat, vírusokat, gombákat és más élősködőket. Ezért egész évben fontos immunerősítő ételeket fogyasztani, de különösen a hideg időben és influenza szezonban. Ez idő alatt nem csak a napi vitamin mennyiséget szükséges növelni, de az ételeinkre is fokozott figyelmet kell fordítani! Főleg azokra, melyek kifejezetten immunerősítő ételek.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egyen sok zöldséget, gyümölcsöt és egyéb értékes tápanyagokat. De vajon mik a legértékesebb táplálékok ilyenkor? A legfontosabb immunerősítő az E-vitamin, A-vitamin, C-vitamin, bioflavonoidok, karotinoidok, szelén, omega-3 és a cink.

Az alábbi ételeket fogyassza rendszeresen:

  • Citrusfélék: A citrusfélékben – mint például a narancs, citrom, mandarin – található bioflavonoidok segítik a C-vitamin hasznosulását. A C-vitamin növeli a fehérvérsejtek számát a fertőzésekkel szemben, valamint megakadályozza a vírusok elszaporodását. Bár a citrusfélék tartalmaznak annyi C-vitamin, amennyi egy megfázás kezeléséhez, vagy megelőzéséhez szükséges, de érdemes a C-vitamin mellé ezeket is fogyasztani, mivel a benne található növényi vegyületekkel jobban hasznosul a C-vitamin. A C-vitaminok és a bioflavonoidok együtt dolgoznak a megfelelő védelemért.
  • Alma: Az egyik legcsodálatosabb tápanyag az almában a pektin. Ez igazából az ember számára nem tápanyag, mivel emésztetlenül halad át a tápcsatornán, de a vastagbélben élő baktériumok számára kitűnő táptalajt biztosít. Ezek pedig hálából jó állapotban tartják az immunrendszerünket.
  • Sárgarépa: Ez a zöldség rengeteg béta-karotint termel, ami természetes védelmet nyújt a sejteknek. Serkenti az immunsejteket és véd a rák ellen.
  • Fokhagyma: Antioxidánsban és szelénben gazdag tápanyag, amely harcol a betolakodók ellen. Nyersen érik el a legjobb hatást, de fogyaszthatja levesek és mártások formájában is. A maximális hatás érdekében a legjobb, ha összetörjük a gerezdet és egy-két percig állni hagyjuk mielőtt beletesszük az ételbe és megfőzzük. Ennek oka, hogy a fő hatóanyaga összetörve oldódik ki belőle.
  • Mandula: Fehérjében és cinkben gazdag élelmiszer. Erősíti az immunrendszert és védi a bőrt a kiszáradástól. Ráadásul lassan felszívódó, de hőt adó energiával látja el a testünket. Nem fogunk fázni ha naponta megeszünk egy marék mandulát vagy bármilyen olajos magot. (a felmelegítő hatást a pörköletlen, nyers magok eredményezik)
  • Egészséges zsírok: Az omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást és szabályozzák a T- és B-limfociták (az immunrendszer védekező elemei) működését. A halak olajában megtalálható EPA és DHA zsírsavak megoldást jelentenek számos gyulladásos problémára megfelelő mennyiségben. Amennyiben Omega-3 zsírokat ad az étrendjéhez, az megváltoztatja az immunsejtek összetételét és előnyösen hat a fagocitákra. A fagociták az immunrendszer elemei. Köznyelven falósejtek, vagy fehérvérsejtek, amelyek alkalmasak idegen anyagok, baktériumok bekebelezésére és lebontására.
  • Brokkoli: A brokkoli már régóta ismert a táplálkozás-tudományban, mint kiváló immunerősítő. Ezt  a hatását főleg a benne található béta-karotinnak, cinknek és szelénnek köszönheti. Ezen kívül a brokkoliban található néhány erős antioxidáns tulajdonságú összetevő, melyek igen nagy eredménnyel veszik fel a harcot a sejteket károsító szabad gyökökkel szemben.

forrás: naturalnews

Termékeinket keresse kedvenc vitamin üzletében, bioboltjában vagy patikájában!

Vitaking partnerek térkép