Beszéljünk egy kicsit a cinkről!

Szeretné, ha erősebb immunrendszere lenne vagy elkerülné az időskori látásromlást? Beszéljünk egy kicsit a cinkről. Sok helyen olvashat arról, hogy ez az ásványi-anyag nagyon fontos szerepet tölt be a sejtépítésben, a bőr szépségében az immunrendszer normál működésében, de pontosan mennyi cinkre is van szüksége?

Naponta nagyjából 20-30mg cinket érdemes fogyasztani annak, aki nem kiváló minőségű ételeket eszik vagy vegetáriánus. A zöldségek és a gyümölcsök nem tartalmaznak jelentős mennyiségű cinket. Aki rendszeresen fogyaszt legeltetett marha húsából készült ételeket vagy tengerből származó halat, kagylót, stb… annak elég kétnaponta pótolni 20-30mg cinket.

A legjobb növényi cinkforrás a bab, de nem ehetünk minden nap egy tál babot. A rendszeres tejtermék fogyasztás pedig rontja a cink felszívódását. Emiatt összességében célszerű rendszeresen pótolni.

Mivel a cink fogyasztás érdekes mellékhatása a réz felszívódásának csökkenése célszerű olyan multivitamin kiegészítésként pótolni a cinket, ami tartalmaz némi rezet is és ezeket egy adag étellel együtt elfogyasztani, hogy elkerüljük a gyomor felkavarodását.

Mit kell még tudni a cinkről? Miben segít még?

A testünkben megtalálható mindössze 2 gramm cink felbecsülhetetlen szerepet játszik egészségünk fenntartásában. Hiánya katasztrofális helyzeteket teremthet.

Először is segít fenntartani az optimális immunrendszer működést, növeli az immunitást. Ez azt jelenti, hogy nem csak akkor kell cinket fogyasztani, amikor már beütött a baj, hanem ennél azért gyakrabban. A legutóbbi ajánlások napi 20-30 mg körüli mennyiséget javasolnak egész évben.

Régóta ismert, hogy némi cink fogyasztása meggyorsítja a sebgyógyulást. Ennek oka a cink hatására fellépő fokozott kollagén termelés, ami nem mellesleg az egészséges bőr, haj és a körmök épségének is alapja.

Kulcsfontosságú összetevője olyan enzimeknek, amelyek segítenek megőrizni a látást és védenek a korral összefüggő látásromlástól, beleértve a makulára degenerációt.

Továbbá szerepet játszik a szénhidrát- és fehérje-anyagcserében. Előnyös lehet, mint étrend-kiegészítő súlyos hasmenés, vérszegénység, gyomorfekély, és akne (pattanásos bőr) kezelésében. A normális magzati fejlődés és a spermaérés cink hiányában nem jöhet létre.

A cinkhiányos étrend és az öregedés mellett néhány gyógyszer szedése is okozhatja azt, hogy nincs elegendő cink a szervezetünkben. Elsősorban a vízhajtók és a magas vérnyomás ellen szedett gyógyszerek mellékhatásaként eshet a cink szintje a kritikus szint alá testben. A savcsökkentő gyógyszerek mellett az alkoholizmus is a hiányát eredményezik.