Bíbor kasvirág (echinacea)

Kasvirág – mennyire hatékony?

Ugye mindenki ismeri az optimista és a pesszimista nézőpont közti ellentmondást. Ugyan azt a dolgot két különböző szemüvegen át nézve más értékelést vonhatunk le. Ez jutott eszembe, amikor elolvastam egy pesszimista cikket az egyik vezető hazai lapban a bíbor kasvirág (echinacea) hatásáról végzett kutatás értékeléseként. Mennyire hatékony a kasvirág?

Miközben a cikk megállapítja, hogy egy nappal lerövidítette az egyébként hét napos betegséget, ezt úgy értékeli, hogy haszontalan. Nem voltam rest, megkerestem a cikk alapjául szolgáló publikációt. Érdekes módon az nem pesszimista, sőt tovább vizsgálják azt, hogy milyen kombinációban lehetne még hatékonyabbá tenni ezt a gyógynövényt.
Általánosan él az orvostársadalomban az a téveszme, hogy a közönséges nátha lefolyását nem lehetséges befolyásolni gyógynövényekkel vagy vitaminokkal. A tünetek enyhítésére és a másodlagos bakteriális fertőzések elkerülésére korlátozódik az orvosi tevékenység és általában valami antibiotikum terápiában merül ki. Ami persze egyáltalán nem hasznos a bélflórának.

Egy nappal több vagy kevesebb, nem mindegy? Nem!

A legtöbb beteg szeretne minél hamarabb kilábalni a megfázásból és egyáltalán nem mindegy egy nap ide, vagy oda. A mostanában megjelent kutatási eredmény azt javasolja, hogy a nátha korai stádiumában kezdjék el szedni a bíbor kasvirágot étrend kiegészítőként, és ez segíthet lerövidíteni a betegség időtartamát.

A kutatás két éve alatt 700 beteget teszteltek kontrollált laboratóriumi körülmények között 12-80 éves korosztályban.

Ahogy a kutatást vezető Dr. Bruce Barrett megjegyezte:

“Átlagosan 10 órával rövidült le az egy hetes betegség időtartama a placebo csoporthoz képest, amit a betegek maguk nem is értékeltek. Ez mellett 10 százalékkal kisebb volt a súlyossága a betegség tüneteinek az kasvirágot szedő csoportban.”

A bíbor kasvirág mellett számos más alternatív gyógymód létezik a nátha ellen. Amennyiben aggódik, hogy elkaphatja, érdemes a C-vitamint, D-vitamint és cinket szedni a kasvirág mellett. Ha mindegyik “csak” annyira hatékony, mint a kasvirág, együtt csodákra képesek.

Mennyit ezekből? A c-vitaminból pár 1000mg-ot. A D-vitaminból 2000-4000 NE mennyiségben javasolják már az orvosok is, cinkből pedig napi 20-30 mg-ot érdemes. Ha étrend kiegészítőt vásárol, mindig nézze meg az összetevők listáját, és a mennyiségét. Egy alacsony hatóanyagtartalmú étrend-kiegészítő szedésétől senki nem várhat semmi érzékelhető eredményt.

forras:naturhirek.hu

Termékeinket keresse kedvenc vitamin üzletében, bioboltjában vagy patikájában!

Vitaking partnerek térkép