10 dolog, amitől egészségesebb lesz a szíve
Egészségesebb szív
Mit kell tenni azért, hogy a szívünk – ami a test legfontosabb funkcióját látja el – sokáig egészségesebb legyen? Most megmutatjuk, hogy – a rendszeres testmozgás mellett – milyen tápanyagokat érdemes fogyasztanod ahhoz, hogy a szíved még hosszú évekig egészségesen dobogjon a mellkasodban. Íme a szív 10 legjobb tápláléka!
1. Magnézium
A magnézium az egyik legfontosabb és leggyakrabban fogyasztott ásványi anyag. Segít megelőzni a szívinfarktust, szabályozza a magas vérnyomást. Ezeken felül más pozitív hatásai is vannak. Ha gyenge az izomzatod, csontozatod vagy romlanak a fogaid, az mind annak a jele, hogy kevés ásványi anyagot fogyasztasz. A becslések szerint a lakosság közel 90%-a magnéziumhiányos.
2. Q-10 koenzim
A Q-10 nélkülözhetetlen tápanyag a szív egészségéhez, ez az elsődleges szívvédő anyag. Fogyassz belőle nagy dózisú – pl. 100 mg-os – táplálék-kiegészítőt mindennap. Ha szükséges, konzultálj az orvosoddal, a vele megbeszéltek alapján akár nagyobb mennyiségben is fogyaszthatod.
3. Szelén
Szükség van rá ahhoz, hogy a szervezet Q-10 koenzimet tudjon előállítani, és annak felszívódását is segíti. Megvédi a szívet azáltal, hogy gátolja a vérrögképződést, így pedig képes csökkenteni a szívinfarktus és a szélütés kockázatát is. Sőt, növeli a HDL (jó) koleszterin arányát a vérben az LDL (rossz) koleszterin rovására, amellyel szintén a szív és az erek egészségét szolgálja. A szelénkészítmények szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása főleg a dohányosok vagy az infarktuson, szélütésen átesettek számára fontos, de mindenkinek hasznos lenne a napi szintű pótlás.
4. D3-vitamin
Számos kutatási adat látott már napvilágot, amely a D-vitamin fontosságára hívja fel a figyelmet. Rengeteg betegség gyógyítható a segítségével viszonylag rövid idő alatt. Így van ez a szív egészségével is. Normalizálja a vérnyomást, javítja az inzulin érzékenységet, összességében csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
5. Jód az egészségesebb szívért
1933-ben Dr. Kenneth Turner, a Harvard Medical School-ban végzett egy kísérletsorozatot nyulakon, amelynek segítségével bebizonyítatta, hogy a jód megakadályozhatja az érszűkület (atherosclerosis) kialakulását a nyulaknál, még abban az esetben is, ha rettenetesen egészségtelen dolgokkal etették őket. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nyugodtan egyél egészségtelen ételeket, és mellé jó sok jódot, mert ez majd mindent megold. Csupán annyit, hogy a jódtartalmú ételek akkor is segítenek, ha már kialakult a baj. A legjobb természetesen az, ha a jód fogyasztása mellett minőségi ételeket fogyasztasz.
6. Fokhagyma
Számos tanulmány kimutatta, hogy napi egy gerezd fokhagyma gátolja a rossz koleszterin (LDL) kialakulását, és növeli a jó (HDL) koleszterinszintet. Más vizsgálatok azt mutatják, hogy a fokhagyma segít normalizálni a vérnyomást, és serkenti a vérkeringést. Sokan ezért fogyasztják. Ha nem bírod természetes, nyers formában megenni, szerezz be fokhagymaolaj-kapszulát. Főzött, párolt állapotban már kevésbé hatásos.
7. C-vitamin
A C-vitamin az egyik legalapvetőbb táplálék egészségünk megőrzése szempontjából. A legjobb, ha minden nap elfogyasztasz – vérmérsékletedtől és igényeidtől függően – 500-2000 mg-ot. Persze ennél akár sokkal többet is lehet, döntsd el, hogy Neked mi az ideális mennyiség. A C-vitamin javítja az érfalak állapotát, hasznos a különböző érrendszeri betegségek esetén, megállítja az állapot romlását, és visszafordítja azt, folyamatos alkalmazásával látványos javulás érhető el. Szerepe van a vérnyomásban is. Fogyaszd minden nap, hogy egészségesebb lehess!
8. Kakaó
Nem csak finom, de egészséges is. Ide sorolhatjuk a jó minőségű csokit is. Vegyél legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládét, és egyél belőle rendszeresen 1-2 kockával. A kakaó olyan flavonokat tartalmaz, amelyek javítják a vérerek működését. Ez egy természetes, és ínycsiklandó módja az egészség megőrzésének.
9. Cayenne
A gyógynövények királyának is nevezik, mivel a legerősebb szívbarát anyagokat tartalmazza. Erősíti, serkenti, tonizálja a szívet, kiegyensúlyozza a vérkeringést és a vérnyomást, és lenyugtatja a túl erős szívdobogást. Érdemes kisebb mennyiséggel kezdeni a fogyasztását, mivel igen erős anyag, majd fokozatosan növelni az adagot.
10. Galagonya
Nagyon gazdag flavonoidokban, melyek védik a hajszálereket a káros szabad gyököktől. Normalizálja a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet és a zsírlerakódást a májban. Csökkenti a szívritmuszavar, az érelmeszesedés, a vérrögök és a magas vérnyomás kialakulásának lehetőségét. Hosszabb ideig kell fogyasztani ahhoz, hogy jótékony hatása érzékelhető legyen és egészségesebb legyél tőle.
Természetesen a fentieken kívül még sok olyan táplálék van, ami hozzájárul a szívünk egészségéhez, most néhány igazán fontosat ragadtunk csak ki. Fogadd meg ezeket a táplálkozási tanácsokat, mozogj rendszeresen, és meglátod, hogy a szívbetegségek messziről elkerülnek majd.
1 thoughts on “10 dolog, amitől egészségesebb lesz a szíve”