Halolaj

Halolaj

Rendkívül gazdag forrása az EPA-nak (eicosapentaenolsav) és a DHA-nak (docosahexaenolsav), melyek hosszú szén-láncú omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA­-k). Az EPA és a DHA fontos építőanyagai a sejtmembránnak, és mint ilyenek, lényeges szerepet játszanak egészségi állapotunk alakulásában.

Számos tanulmány mutatta már ki, hogy a grönlandi eszkimók, akik sok halolajat fogyasztanak, igen ritkán kapnak meg bizonyos betegségeket, így szívinfarktust, asztmát, diabéteszt, pszoriázist vagy allergiát. Halolajban különösen gazdagok az alábbi halfajták: hering, szardínia, szardella, közepesen gazdag a lazac, és mérsékelten gazdag a nyelvhal, tőkehal, a lepényhal, vagy a kagylók és a rákok.

Bizonyítottan jó hatásuk van a szívbetegségek megelőzésében és kezelésében, csökkentik a vérnyomást és a triglicerid-szintet, befolyásolják a véralvadást, és csökkentik a gyulladásos reakciók hevességét. Közmondásosan hatékonyak a migrénes fejfájás, az asztma és a psoriásis kezelésében. Hatásait kísérletekkel is igazolták, a hormonfüggő  rákfajták, mint az emlő-és a prosztatarák esetében.