Brokkolival a rák ellen

A keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségek, mint a karfiol és a brokkoli tartalmaznak egy szulforafán nevű anyagot, ami megakadályozza a rákos sejtek kifejlődését. Teszik mindezt úgy, hogy semmi káros mellékhatást nem mutattak. Hogyan hat a rák ellen?

A Molecular Nutrition & Food Research folyóirat  cikkében a prosztata- és egyéb hormonfüggő rákok és a szulforafán nevű fitokémiai anyag kapcsolatáról készült tanulmányt részletezik.

“Szelektíven” hat a rák ellen

A keresztesvirágúak fogyasztását eddig is összefüggésbe hozták a prosztatarák csökkenő kockázatával. Ám ez az első tanulmány, ami bizonyította a hatóanyag “keresés és támadás” képességét. Ez azt jelenti, hogy szelektíven csak a rákos szöveteket támadja és az egészséges sejteket békén hagyja.

Napi fogyasztása látványos mértékben képes csökkenteni számos, potenciálisan halálos kimenetelű daganat kialakulásának kockázatát.

A vizsgálat vezetője Dr. Emily Ho, egyetemi docens, (Linus Pauling Institute Oregon Állami Egyetem) volt. Elmondta a lapnak, hogy bár korábban is sejtették, hogy a brokkoliban található szulforafán szelektíven képes elpusztítani a rákos sejteket, de eddig nem végzett ennek érdekében senki tényleges vizsgálatokat. A kutatók most egereken modellezték, hogy az anyag a mell- és prosztatarák esetében is képes szelektíven hatni.

Párolt brokkoli, vagy szulforafán kapszula?

A vizsgálat kimutatta, hogy a szulforafán gátolja a hiszton deacetiláz (HDAC) enzim termelődését. A HDAC enzimek biztosítják a rákos sejtek progresszív folyamatainak beindulását és a HDAC gátlás a jelenlegi rákkutatás egyik kedvenc témája. Valószínűleg rövidesen lesz szintetikus gyógyszer is kifejlesztve e célból, de addig itt van nekünk a filléres brokkoli és a szulforafán a rák ellen.

A szakértők szerint napi 5-10dkg nyers vagy alig párolt brokkoli vagy az ennek megfelelő hatóanyag tartalmú étrend-kiegészítő védelmet nyújthat a hormonfüggő daganatok kialakulásával szemben.

Forrás: Sciencedaily