Szent-Györgyi özvegye ma is fiatalos és egészséges! Mi a titka?
Marcia Szent-Györgyi 2017-ben néhány napra hazánkba látogatott a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj létrehozása alkalmából. Szent-Györgyi 1937-ben vehette át a fiziológiai és orvosi Nobel-díjat, máig ő az egyetlen magyar, aki hazájában végzett munkája eredményeiért részesült az elismerésben. Marcia pedig 70 felett még mindig fiatalos és egészséges. Ma is néhai férje tanácsainak megfelelően vigyáz egészségére.
„Nagyon odafigyelek a táplálkozásomra, minden nap sportolok, ahogyan azt Albert is tette és természetesen C-vitamint szedek, nem is kis mennyiségben” – árulta el Marcia.
„Albert egy csodálatos ember volt. Célom és kötelességem, hogy a szemléletét továbbvigyem.”
A C-vitamin a legnépszerűbb és legismertebb vitamin. Valószínűleg az az oka, hogy ezt fogyasztja többé kevésbé rendszeresen a legtöbb ember, mivel mindenki ismeri immunerősítő hatását. Ezen felül a C-vitaminnak számtalan feladata van a szervezetünkben. Szükséges a kollagén előállításhoz, ami a testünk egyik fő építő fehérjéje, ebből építi a kötőszöveteket, a vérereket, az inakat és ízületeket. Több hormon és ingerület átvivő anyag szintézisében is szerepet játszik és az anyagcserét is befolyásolja. Ha ez nem lenne elég, a C-vitamin kitűnő antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Azáltal, hogy a sejtkárosító szabadgyököket semlegesíti, még mielőtt azok kifejthetnék hatásukat, hozzájárul a szövetek öregedésének megakadályozásához. A C-vitamin fontosságát az univerzális szerepe adja leginkább.
4000 mg naponta? Igen!
A tudós egykori felesége Marcia Szent-Györgyi nagyon is tisztában van vele, hogy mennyi a C-vitamin szükségletünk, és mennyire fontos a rendszeres pótlása. Sokak számára talán hatalmasnak tűnő mennyiséget, 4000 mg-ot fogyaszt belőle naponta. Az biztos, hogy még ennyi idősen is éveket letagadhatna a korából.
Marcia Szent-Györgyi szerint ez a fiatalság egyik titka. A C-vitamin világhírű felfedezőjének özvegye évtizedek óta követi azokat a tanácsokat, melyekkel néhai férje látta el. A mai napig szedi a C-vitamint, méghozzá nem is kis mennyiségben: naponta 4000 mg-ot fogyaszt el belőle egészségének megőrzése érdekében. Ezen kívül napi szinten sportol, és odafigyel a táplálkozására.
Exkluzív interjú Szent-Györgyi Albert feleségével
forrás:life.hu
C-vitamin az év minden napján!
Sokat tudunk a gyakran „szupervitamin”-nak is nevezett C-vitaminról, sokat is beszélünk róla, nyáron valamiért mégis sokan úgy gondolják, hogy nincsen rá szükségük. Az idők folyamán az a kép alakult ki az emberekben, hogy C-vitaminra csak ősszel és télen, hideg időben van szükségünk, mert akkor megvéd a különböző fertőzésektől. Egyéb időszakokban felesleges a fogyasztása.
Szervezetünk nyáron a hőségben a szokásosnál is nagyobb terhelésnek van kitéve. Folyamatos, erős napfény éri a szemünket, a bőrünket, így érdemes belső védelemről gondoskodni. Ráadásul az izzadással, ugyanúgy ahogy az ásványi anyagokat elveszítjük, ugyanúgy veszítünk C-vitamint is.
Szervezetünk nem állítja elő, táplálékkal kell bejuttatni! Na de hogyan és mennyit?
Ma a javasolt napi adag 80 mg, annak ellenére, hogy Nobel-díjas tudósunk is már 1000-2000 mg-ot javasolt. A 80 mg csupán arra elég, hogy ne haljunk meg skorbutban. Ezt a minimális mennyiséget lehet biztosítani étkezéssel, ha valaki napi szinten fogyaszt zöldséget, gyümölcsöt. Pár száz mg étkezéssel bejuttatható. Például 100g brokkoli 110mg c-vitamint tartalmaz (mondjuk ha megfőzzük, akkor ez a C-vitamin tartalom elvész); a cékla 13 mg-ot, a cukkini 17 mg-ot, a káposzta 55 mg-ot, a paradicsom 25 mg-ot, és 100 g paprika 120 mg-ot. Még ma is a paprika vezet. (Forrás: Tápanyagtáblázat )
Tegye fel a kezét aki tegnap elfogyasztott egy kiló paprikát!
Eltelt immár 80 év azóta, hogy Szent-Györgyi doktor rájött, hogy kevesebbet betegszik meg és tovább él aki többet fogyaszt C-vitaminból. Ez alatt a 80 év alatt ezt számtalan más orvos is igazolta.
Nem is az a legnagyobb baj, hogy nincs a zöldségekben annyi vitamin, hanem az, hogy sokan néha napokon keresztül nem fogyasztanak belőle. Ám a fenti számításokból látható, hogy nem kis odafigyelést igényel, ha valaki az optimális mennyiséget a napi étrendjéből akarja biztosítani. Szent-Györgyinek köszönhető, hogy a C-vitamin gyártás módszerét is kidolgozták. Ő maga azt mondta, hogy a C-vitaminnak háztartási cikknek kellene lennie, ABC-ben kilószámra kellene árusítani. Az ABC-kben ugyan nem, de a bioboltokban és a jobb gyógyszertárakban már megtalálhatóak az 500-1000-1500mg C-vitamin készítmények. A jobbakban a C-vitaminon kívül csipkebogyó és bioflavonoidok is vannak.