Szent-Györgyi Marcia

Marcia Szent-Györgyi tavaly néhány napra hazánkba látogatott a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj létrehozása alkalmából. Szent-Györgyi 80 évvel ezelőtt vehette át a fiziológiai és orvosi Nobel-díjat, máig ő az egyetlen magyar, aki hazájában végzett munkája eredményeiért részesült az elismerésben.  Marcia 77 évesen is még mindig fiatalos és egészséges.  Ma is néhai férje tanácsainak megfelelően vigyáz egészségére.

“Nagyon odafigyelek a táplálkozásomra, mindennap sportolok, ahogyan azt Albert is tette és természetesen C-vitamint szedek, nem is kis mennyiségben” – árulta el Marcia.

„Albert egy csodálatos ember volt. Célom és kötelességem, hogy a szemléletét továbbvigyem”

A C-vitamin legnépszerűbb és legismertebb vitamin. Valószínűleg az az oka, hogy ezt fogyasztja többé kevésbé rendszeresen a legtöbb ember, mivel mindenki ismeri immunerősítő hatását.  Ezen felül a C-vitaminnak számtalan feladata van a szervezetünkben. Szükséges a kollagén előállításhoz. Ez a testünk egyik fő építő fehérjéje. Ebből építi a kötőszöveteket, a vérereket, az inakat és ízületeket. Több hormon és ingerület átvivő anyag szintézisében is szerepet játszik és az anyagcserét is befolyásolja. Ha ez nem lenne elég, a C-vitamin kitűnő antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Azáltal, hogy a sejtkárosító szabadgyököket semlegesíti, még mielőtt azok kifejthetnék hatásukat, hozzájárul a szövetek öregedésének megakadályozásához. A C-vitamin fontosságát az univerzális szerepe adja leginkább.

4000mg naponta? Igen!

A tudós egykori felesége Marcia Szent-Györgyi nagyon is tisztában van vele, hogy mennyi a C-vitamin szükségletünk, és mennyire fontos a rendszeres pótlása. Sokak  számára talán hatalmasnak tűnő mennyiséget, 4000mg-ot fogyaszt belőle naponta. Az biztos, hogy 77 évesen is éveket letagadhatna a korából.

Marcia Szent-Györgyi szerint ez a fiatalság egyik titka. A C-vitamin világhírű felfedezőjének özvegye évtizedek óta követi azokat a tanácsokat, melyekkel néhai férje látta el. A mai napig szedi a C-vitamint, méghozzá nem is kis mennyiségben: naponta 4000 mg-ot fogyaszt el belőle egészségének megőrzése érdekében.  Ezen kívül napi szinten sportol, és odafigyel a táplálkozására.

Exkluzív interjú Szent-Györgyi Albert feleségével

forrás:life.hu

C-vitamin az év minden napján!

Sokat tudunk a gyakran „szupervitamin”-nak is nevezett C-vitaminról, sokat is beszélünk róla, nyáron valamiért mégis sokan úgy gondolják, hogy nincsen rá szükségük. Az idők folyamán az a kép alakult ki az emberekben, hogy C-vitaminra csak ősszel és télen, hideg időben van szükségünk, mert akkor megvéd a különböző fertőzésektől. Egyéb időszakokban felesleges a fogyasztása.

Szervezetünk nyáron a hőségben a szokásosnál is nagyobb terhelésnek van kitéve. Folyamatos, erős napfény éri a szemünket, a bőrünket, így érdemes belső védelemről gondoskodni. Ráadásul az izzzadással, ugyanúgy ahogy az ásványi anyagokat elveszítjük, ugyanúgy veszítünk C-vitamint is.

Szervezetünk nem állítja elő, táplálékkel kell bejuttatni! Na de hogyan és mennyit?

Ma a javasolt napi adag 80mg, annak ellenére, hogy Nobel díjas tudósunk is már 1000-2000mg-ot javasolt. A 80 mg csupán arra elég, hogy ne haljunk meg skorbutban. Ezt a minimális mennyiséget lehet biztosítani étkezéssel, ha valaki napi szinten fogyaszt zöldséget, gyümölcsöt. Pár száz mg étkezéssel bejuttatható. Például 100g brokkoli 110mg c-vitamint tartalmaz (mondjuk ha megfőzzük, akkor ez a C-vitamin tartalom elvész); a cékla 13 mg-ot, a cukkini 17 mg-ot, a káposzta 55 mg-ot, a paradicsom 25 mg-ot,  és 100g paprika 120mg-ot. Még ma is a paprika vezet. (Forrás: Tápanyagtáblázat )

Tegye fel a kezét aki tegnap elfogyasztott egy kiló paprikát!

Eltelt immár 80 év azóta, hogy Szent-Györgyi doktor rájött, hogy kevesebbet betegszik meg és tovább él aki többet fogyaszt C-vitaminból. Ez alatt a 80 év alatt ezt számtalan más orvos is igazolta.

Nem is az a legnagyobb baj, hogy nincs a zöldségekben annyi vitamin, hanem az, hogy sokan nem fogyasztanak belőle néha napokig sem. Ám a fenti számításokból látható, hogy nem kis odafigyelést igényel, ha valaki az optimális mennyiséget a napi étrendjéből akarja biztosítani. Szent-Györgyinek köszönhető, hogy a C-vitamin gyártás módszerét is kidolgozták. Ő maga azt mondta, hogy a C-vitaminnak háztartási cikknek kellene lennie,  ABC-ben kilószámra kellene árusítani. Az ABC-kben ugyan nem, de a bioboltokban és a jobb gyógyszertárakban már megtalálhatóak az 500-1000-1500mg C-vitamin készítmények. A jobbakban a C-vitaminon kívül csipkebogyó és bioflavonoidok is vannak. Keresse kedvenc vitamin üzletében!