Jó vagy sok antioxidáns?
Számos antioxidáns megtalálható egy valamirevaló multivitaminban is. Önnek mennyi és milyen antioxidánsra van szüksége?
Az A- vitamin, a C-vitamin, az E-vitamin és a szelén, valamint kisebb mértékben a cink is antioxidáns tulajdonságokkal bír. Ide sorolható még a könnyen oxidálódó zsírok egy csoportja, az omega-3 zsírsavak is.
Nem jó! Sok!
Sokszor hallom, hogy valaki úgy adja el a termékét, hogy ez „jobb antioxidáns, mint amaz…”
Mi is ez az antioxidáns tulajdonság?
A sejteket károsító úgynevezett szabad-gyökök semlegesítése.
Egy antioxidáns hatású molekula képes semlegesíteni egy szabad gyököt. Bizonyos helyzetekben (például stressz vagy betegség hatásárra) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Ráadásul a szennyezett környezetből is jut a szervezetbe szabad gyök.
Ahogy látjuk, az antioxidáns tulajdonság elsősorban mennyiségi és másodsorban minőségi kérdés. Bár kétségtelenül vannak könnyebben oxidálódó anyagok, mint például az e-vitamin, de ez csak azt szabja meg, hogy melyik anyag fog először elbomlani, amikor a szabad-gyök megjelenik.
Antioxidánsból nem jó kell, hanem sok.
Különböző antioxidánsok kombinációja nagyobb védelmet nyújt, mint az egyes tápanyagok önmagukban. Ezért a vitaminok és ásványianyagok mellett kombinált antioxidáns készítmény szedését is ajánlani szoktam.
Én azt javaslom minden városlakónak, hogy egyen sok c-vitamint, mert az olcsó és egyen sok színes gyümölcsöt (meggy, acerola, acay, szeder, fekete-áfonya) mert az pedig jó. A zöld tea és a szőlőlevél is remek, de azokat meg kell enni és nem csupán a forrázatukat inni, ahogy szoktuk. És hetente pár szem dió, mert annak e-vitamin és cink tartalma is kitűnő antioxidáns.
Így egyszerre lesz a szervezetében a „jó” és a „sok” antioxidáns.
1 thoughts on “Jó vagy sok antioxidáns?”