A fahéj látványosan javíthatja az egészségünket

Mit is hívunk fahéjnak?

A drog a Cinnamomum fa belső kérgéből készült szárítmány. A fahéj belső kéreg csíkjait addig szárítjuk, amíg a rudakként vagy tekercsekként ismert formába nem görbülnek. Ezután porrá őrölhetjük.

Ennek a fűszernek az egyedülálló élvezeti tulajdonsága az illóolajokból, különösen a cinnamaldehidből származnak. Ez a vegyület adja a fahéj ízét és aromáját, és számos gyógyhatásáért is felelős.

drog jelentése: a növény felhasznált része. Az ipari méretű gyógyszergyártás előtt ezek képezték egy patika választékát, és gyógyszeralapanyagot értettek alatta. A drog kifejezés a német trocken “száraz” szóból került a szaknyelvbe, mivel többnyire valóban szárított növényi részt jelentett.

Ceyloni fahéj

Ceyloni vagy “valódi fahéj” Sri Lankáról és Indiából származik. A Cinnamomum verum nevű fa belső kérgéből készül. Sárgásbarna színű és szárításkor vékony, lemezes rétegre válik szét.

A ceylon fahéj kevésbé gyakori, ezért drágább mint a kasszia. Régóta használják ezt is fűszerként. Az illóolajának mindössze 50–60 százaléka cinnamaldehid, ami viszonylag alacsony a kassziához képest. Ez magyarázza enyhébb aromáját és ízét.

Kasszia fahéj

A kasszia a Cinnamomum cassia nevű fa kérge. Néhány írásban Cinnamomum aromaticum néven is hívják. Több alfaj is széles körben elterjedt Kelet- és Dél-Ázsiában, ezért kínai fahéjként is ismert.

Sötétbarna színű, vastagabb rudakká tekeredik össze szárításkor és ezért jobban néz ki, mint a ceyloni fahéj. Talán ennek köszönhető, hogy a legtöbb gyártó és kereskedő a kasszia fotójával reklámozza a ceyloni fahéjat is.

Elterjedtsége miatt olcsó, és ez a világon leggyakrabban fogyasztott típus. A szupermarketek polcain található fahéj a szinte kizárólag kasszia.

A fahéj látványosan javíthatja az egészségünket

A kínai fahéj (cassia) látványosan javíthatja számos olyan testi paraméterünket, ami összefügg egyes betegségekkel.

Ez a jó hír. Sajnos a rossz az, hogy nem eszünk annyi fahéjat, ami ahhoz kellene, hogy ezt észrevegyük.

Számos olyan gyógynövény ismert a természetgyógyászatban, ami jó hatással van a vércukorszintre. Ezekre példa a koreai ginzeng, a gymnema, a vöröshagyma, a fokhagyma és a lenmag. Pár vitamin és ásványi anyag is bizonyítottan vércukor stabilizáló hatású. Ilyenek a niacin (b3-vitamin), az e- és k-vitaminok valamint a króm.

Egy pár éve foglalkoznak a cukorbetegséget vizsgáló intézetek a fahéj vércukor csökkentő hatásával. Volt pár ellentmondásos kísérlet, mert egyszer az jött ki, hogy látványosan működik, másszor az, hogy nem.

Összeszedtük az ezzel kapcsolatos kutatásokat és összegeztük az eredményeket. Azt találtuk, hogy amennyiben megfelelő mennyiségben fogyasztja valaki és nem szed antidiabetikumokat (tabletta a cukorszint beállítására) akkor működik. Ráadásul a fahéj a vércukorszint mellett javít a koleszterin és egyéb vérzsír értékein is, amik általában együtt szoktak rosszabbra fordulni.

Amennyiben azonban nem a megfelelő mennyiségben szedi valaki vagy gyógyszerek mellett próbálja alkalmazni, akkor semmi látható eredményt nem fog tapasztalni.

A fahéj mennyisége

A legjobban kivitelezettnek tűnő vizsgálatban naponta egy, három és hat grammos adagokat kaptak a magas vércukor értékekkel rendelkező páciensek és 60 napon át vizsgálták az éhgyomri vércukorszintjük alakulását. A 20. napra csak azoknak csökkent látványosan az értéke, akik 6 grammot kaptak naponta. A negyvenedik napra mindhárom csoport értékei javultak és a hatvanadik napra nagyjából azonos mértékű csökkenést mutatott mindhárom csoport éhgyomri vércukor értéke. Átlagosan 25%-os volt a csökkenés, amivel többen az egészséges szint közelébe kerültek.

Ez a mértékű csökkenés több esetben jobb, mint amit gyógyszerrel el lehet érni. Mivel a fahéj nem járul hozzá napi kalóriabevitelhez, bátran javasolható a cukorbetegeknek, amennyiben nem szednek gyógyszert.

Mellékhatások tekintetében

A fahéjat évezredek óta ismerjük. Az ókori görögök és Róma egyik kedvenc gyógyszere volt, mivel ismerték az emésztésre gyakorolt áldásos hatását. Bár a mai napig nem tudják a kutatók, hogy miért működik, de valószínűleg köze van ahhoz, hogy megemeli a gyomor hőmérsékletét. Bármi is az ok, a fahéj számos kellemetlenséget enyhít, ami az emésztési zavarok témakörébe tartozik.

Egye bátran, ha nincs semmi betegsége, csupán fáznak a végtagjai, szereti a hideg italokat, vagy magas a vérnyomása. Amennyiben viszont cukorbetegséget diagnosztizáltak, vagy a metabolikus szindróma legtöbb jele megfigyelhető Önnél, beszéljen kezelőorvosával és próbálják ki a fahéjat. De ne kezdjenek kevesebbel, mint 2-3 gramm.

forrás:naturhirek