Gyulladást okozó élelmiszerek?
Tudtad, hogy a gyulladások egy részét azok az élelmiszerek okozzák, amelyeket megeszel? Az alábbi gyulladást okozó élelmiszereket nem árt kiiktatni a mindennapjaidból, hogy egy egészséges életet élhess.
Gyulladást okozó ételek
- Növényi olajok: A növényi olajok tele vannak Omega-6 zsírsavval, ami nem is lenne baj, de az Omega-3 és Omega-6 zsírsavaknak ideális esetben egyensúlyban kellene lenniük egymással. Ha nincs meg az egyensúly, akkor az Omega-6 képes gyulladásokat okozni a szervezetben.
- Tejtermékek: A világ népességének kb. 60%-a nem tudja megemészteni a tejet. A pasztőrözött tej gyakran okoz gyomorpanaszokat, hasmenést, székrekedést, aknét vagy légzési nehézségeket is.
- Cukor: Szoros kapcsolatban áll a gyulladásos betegségek és a cukorbetegség kialakulásával. Vigyázat, mert nagyon sok élelmiszer rejtett cukrokat tartalmazhat.
- Finomított gabonák: A mai finomított gabonaszemek már nem olyanok, mint régen, ugyanis mindenféle rosttól és B-vitamintól mentesek. A dobozos gabonafélék még hozzáadott cukrokat és aromákat is tartalmaznak.
- Alkohol: Rendszeres fogyasztása komoly problémát okozhat a szervezetben. Amellett, hogy függőséget okoz, még károkat tesz a nyelőcsőben, májban, iletve gége gyulladást is okozhat.
Olyan élelmiszereket válassz, amelyek tele vannak antioxidánsokkal, jó gyulladáscsökkentők és immunerősítők. Ilyenek például a fokhagyma vagy az articsóka. Fűszerek közül a kurkuma, gyömbér vagy az ánizs. A zöldségfogyasztás már önmagában is nagyon jó gyulladáscsökkentő. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitel is jó gyulladáscsökkentő hatással bír, természetesen itt a víz, lehetőleg tisztított víz fogyasztására gondolok. A zsírok közül pedig az omega-3 fogyasztása ajánlott, együnk sok halat, ebben nagyon sok halolaj található, amiről köztudott, hogy jó vérhigító és gyulladáscsökkentő.
1 thoughts on “Gyulladást okozó élelmiszerek?”