Vas-hiány, vérszegénység, vaspótlás, liposzómás vas

Képzelje el azt a szürreális “kutatást” aminek a célja az lenne, hogy meghatározzuk mennyi az optimális pénzmennyiség, amivel Önnek rendelkeznie kellene amikor elmegy vásárolni. Ezt pedig úgy határoznánk meg, hogy megállítanánk az utcán találomra 100 embert és megnéznénk mennyi pénz van a pénztárcájukban március 28-án. Például ha az derülne ki, hogy a férfiak pénztárcájában általában több pénz van a hónap végén mint a nőkében, akkor számukra más optimális pénzmennyiséget állapítanánk meg. Pedig akár hiszi, akár nem: pont ezen a módon határozza meg az orvostudomány a szervezetünk vasellátottságának szintjeit és a vas-hiány alsó határértékét.

Még egy kérdésem lenne:

Ha pénzről van szó, Ön a minimális mennyiséget szeretné a pénztárcájában, vagy az optimális mennyiséget – esetleg a maximálisat, ami még kényelmesen belefér?

Miért gondolja azt bárki is, hogy az egészség szempontjából egy minimum közeli érték bármely tápanyagból elfogadható és nem igényel még csak odafigyelést sem?

Az imént elővettem egy tucat betegem dossziéját és laboreredményeiről készült másolatokat. Tízből tíz esetben a minimális körüli (néha alatta, néha felette) vasértéket mértek, de az orvosuk egyetlen esetben sem tartotta ezt fontosnak megemlíteni.

Pedig az őszinte gondolat ez lett volna: “Asszonyom (vagy uram) önnek üres a pénztárcája. Fel kellene tölteni legalább az optimális szintig.”

Mi van, ha nincs vas?

Nem elegendő vas bevitel esetén kialakulhat az un. vashiányos vérszegénység. Ennek leggyakoribb tünete az arcbőr halványsága, sápadtsága. A vérszegénység klasszikus tünetei közé tartozik még a beteg fáradékonysága, fázékonysága, gyengesége, csökkent teljesítőképessége, ingerlékenysége.

A koncentrálóképesség általában romlik, álmatlanság, fülzúgás, látási zavarok, szédülés, fejfájás, ájulás-érzés jelentkezhetnek. Gyakran fájdalmasan berepedezik a szájzug, nehezen gyógyuló seb alakul ki. A törékeny, lapos köröm, hajhullás, száraz, viszkető bőr, a nyelv égő érzése, a nyelés közben jelentkező fájdalom elsősorban a vashiányos formára jellemző.

Étrendi vas problémái

A vaspótlás meglehetősen nehéz feladat és talán emiatt adta fel az orvoslás. Az emésztőrendszerbe kerülő gabona vastartalmának alig 5 százaléka képes felszívódni. Ez általánosan elmondható az összes – a népi hagyományok szerint magas vastartalmú – növényi vasforrásról. Az állati eredetű fehérjék vastartamának sokkal jobb a hasznosulása, de ez is mindössze 30 százalék körül mozog az étel elkészítési módjától függően.

A hagyományos magyar étrend mindössze 6mg vasat tartalmaz 1000 kalóriánként, ami figyelembe véve a fenti hasznosulási értékeket csak elvben elegendő a szervezet vasigényének kielégítéséhez. Számos, a vasfelszívódást hátrányosan befolyásoló táplálkozási szokás széleskörű elterjedése is hozzájárul a vas-hiány kialakulásához és a vérkép romlásához. A két évtizede folyamatosan növekvő ásványvíz fogyasztás (karbonátok) és a tea vagy kávé 15 éves kortól való rendszeres fogyasztása (tannátok) szintén hátrányosan befolyásolják a vas felszívódását.

Gyógyszeres vaspótlás problémái

A mai gyakorlat szerint kizárólag a vészes vas-hiány miatt kialakult vérszegénységet kezeli az orvoslás orálisan vagy intravénásan adagolt vaskészítményekkel. Az orálisan szedett vas nemkívánatos mellékhatásai és az intravénás vas veszélyei és kényelmetlenségei miatt fejlesztettük ki az úgynevezett liposzómás vasat tartalmazó tápszerünket, ami egy különleges beviteli módja a hatóanyagnak.

Liposzómás vasbevitel – Megoldás a vaspótlásra

A liposzómába burkolt vas tulajdonképpen nem érintkezik a száj, a nyelőcső és a gyomor érzékeny szöveteivel, nem okoz fémes szájízt. A felszívódása még az előtt megtörténik, hogy a belekben kifejthetné nemkívánatos mellékhatásait. Felszívódási képessége pedig nagyjából háromszoros az azonos vasvegyületet tartalmazó tablettánkéhoz képest.

Kérje háziorvosától vagy házi táplálkozástudósától az optimális vörösvértest szám, vas szint és hemoglobin értékek meghatározását! Ezen kívül, ha szükségesnek tartják,akkor a liposzómás vaspótlás adagolásának megbeszélését is.

Demecs István
fitoterapeuta