Kimerültség ellen mit tegyek?

Kimerült?

Gyakran érzi magát fáradtnak? Napjainkban az emberek egyik legnagyobb problémája a kimerültség, melynek a hátterében állhatnak igen egyszerű és hétköznapi okok, de súlyosabb egészségügyi problémák is.  Mik lehetnek ezek, és mit tehet a kimerültség ellen?

A kimerültséget sok esetben stresszszorongásdepresszió, vagy immunhiányos állapot miatt idült fertőzés idézi elő. Cukorbetegség, a pajzsmirigy vagy a mellékvese hormontermelésének zavara, szív-, máj- vagy vesebetegség is okozhatja. Nők esetében kimerültséget okozhat a hormonszintek ingadozása a terhesség idején vagy a változás korában, vagy az erős havi vérzések miatt fellépő vérszegénység.

Aki huzamosabb ideje szenved a kimerültség tüneteitől, annak érdemes beszereznie a következő gyógynövényeket és vitaminokat. Garantáltan segíteni fognak. A gyógynövényeket akár tea formájában is fogyaszthatja, így nem csak egy rutinos napi mozdulat lesz a kapszulák bekapkodása, hanem egy finom ital formájában fogyaszthatja el.

Célszerű a feltöldődést vitaminokkal és gyógynövényekkel kezdeni. Ha a fáradság érzése nem enyhül, egészítse ki napi adagját magnéziummal, és halolajjal.

Vitaminok, ásványi anyagok a kimerültség ellen

B-vitaminok

A B-komplex vitamin erősíti az immunrendszert és az idegrendszert. Megvéd a stresszhatásoktól, nyugtatólag hat az idegekre. Javítja a baktériumok és vírusok elleni védekezésben szerepet játszó fehérvérsejtek hatékonyságát. Nem utolsó sorban segíthet kimerültség ellen.

C-vitamin

C-vitamin szintén fontos, mivel erősíti az immunrendszert, elősegíti a szövetek gyógyulását, és javítja a stresszhormonok szintjét szabályozó mellékvese funkcióját. Próbálja ki, hogy elfogyaszt napi 4-5 gramm, és figyelje a változást. Maga is meg fog lepődni azon, hogy mennyire fitt és energikus lesz.

D-vitamin

A D-vitamin nélkülözhetetlen az erős immunrendszerhez, és a csontok egészségéhez, de hiánya befolyásolja a hangulatot is és az energiaszintünket. A D-vitamin napsugárzás hatására jönne létre a bőrünkben, amennyiben eleget, és megfelelő időben tartózkodnánk napon. Sajnos a legtöbb ember D-vitamin hiányos. És ez lehet az oka annak is sok esetben ha valaki fáradnak és kedvetlennek érzi magát. Ez még észrevehetőben jelentkezik ősszel és télen, amikor annyi napfény sem éri a bőrünket mint nyáron. Ezért tapasztalják sokan, hogy kicsit fáradtabbak és depressziósabbak az őszi-téli hónapokban.

Magnézium

Némely esetben enyhe magnéziumhiány is okozhatja a fáradtságot. A magnézium az egészség megőrzése szempontjából az egyik legfontosabb ásványi anyag. Vizsgálatok támasztják alá, hogy nemcsak több mint 300 enzimreakcióhoz szükséges, de több idült betegség megelőzésében vagy kezelésében is szerepe lehet.

Vashiány, vérszegénység

Nők esetében a havi vérzések miatt kialakuló vashiány miatt léphet fel a fáradság érzése. A vérszegénység egy olyan hiánybetegség, aminek hatása van a test minden más szervére, emiatt fontos kezelni annak ellenére, hogy mint alapbetegség nem okoz elviselhetetlen tüneteket. A mindennapos fáradtságérzet, az általános gyengeségérzet a test egészét illetően már jó támpont akkor is, ha valaki nem ellenőrizteti laborban a vérének hemoglobin szintjét. Amikor már a bőr kezd fakó sárgássá válni, akkora már veszélyes szinten van a vér állapota. Amennyiben a vérszegénység tüneteit fedezi fel magán, szerezzen be egy korszerű vaskészítményt!

Plusz egy tipp

Ha valaki túl sok kávét fogyaszt, előfordulhat, hogy azt a fáradtságot, ami ellen küzd, az elszenvedett káliumveszteség okozza. A kávé, alkohol, cukor, és a vizelethajtó gyógyszerek ugyanis a kálium ellenségei, kiürítik a szervezetből. Aki ilyen dolgokat fogyaszt, annak fokozott figyelemmel kell lennie a megfelelő káliumbevitelre.

Gyógynövények

A maca gyökér köztudottan segíti az egészséges energiaszint megtartását. Ezen kívül hatékony energizáló, erősítő, állóképesség javító, valamint a jobb érzelmi állapot elősegítése is használják.  Az egyik legelőnyösebb tulajdonsága a hormonháztartásra gyakorolt szabályozó, serkentő és kiegyensúlyozó hatása úgy férfiak, mint nők esetében. Nem jobb vagy rosszabb a hatása egyik nemre nézve sem.

ginszeng (ginzeng) a másik energiaszint növelő természetes alternatíva. A koffeinnel ellentétben nem okoz hangulati hullámzást, hanem éppen ellenkezőleg; kiegyenlíti, harmonizálja a szervezet energia egyensúlyát.

Egyéb tápanyagok

Az immunrendszer és az idegrendszer egészséges működéséhez szükséges esszenciális zsírsavakat halolaj formájában veheti magához. A legjobb természetesen az, ha hetente több alkalommal fogyaszt halat, az elegendő mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ha ezt nem tudja kivitelezni, szerezzen be egy jó minőségű halolaj kiegészítőt.

Rendszeresen fogyaszt kávét? Habár a kávé az egyik legfőbb antioxidáns forrásunk, az emberek többsége fáradság ellen fogyasztja, ami ideig-óráig működik is. Az érdemes tudni, hogy kávéfogyasztás káliumhiányt idézhet elő a szervezetben és kálium hiányában fáradtak, leveretek lehetünk. Ezért ha sok kávét iszik, érdemes mellé magas káliumtartalmú ételeket fogyasztania.

Szerezzen be a korának és életmódjának megfelelő magas hatóanyagtartalmú vitamin és ásványi anyag összeállítást, mely bőségesen tartalmazza a szükséges tápanyagokat! Töltődjön fel, és hozza magát csúcsformába ősszel is!

Termékeinket keresse kedvenc vitamin üzletében, bioboltjában vagy patikájában!

Vitaking partnerek térkép