Baktérium

Mik azok a probiotikumok?

Probiotikumoknak nevezzük azokat a baktériumokat melyeknek jótékony hatása van a szervezetre, illetve napjainkban az olyan táplálékkiegészítőket, melyek ezeket az emberi szervezet szempontjából jótékony baktériumokat tartalmazzák. Az elnevezés a görög pro bios (“az életért”) kifejezésből származik.

Jó baktériumok?

A baktériumoktól általában a betegséget okozó baktériumok jutnak eszünkbe, pedig a testünk felületén és a szervezetünkben sok baktériumfaj megtalálható még akkor is amikor egészségesek vagyunk. A baktériumok nagy része ártalmatlan vagy hasznos, és persze vannak fertőző megbetegedést kiváltó baktériumok is. A jó baktériumok benépesítik az egész tápcsatornát, de megtalálhatók a hüvelyben, az száj- és az orrüregben is. A beleink felszínén lakó bacik összességét hívjuk bélflórának.

Mi a feladatuk?

A bélflóra lényeges szerepet tölt be az egészség megőrzésében. Ezt úgy éri el, hogy meggátolja a betegséget okozó más baktériumok, gombák és vírusok szaporodását. A bélben több betegség kivédésében is szerepet játszik.

A probiotikumok lényeges szerepet játszanak a bélflóra természetes egyensúlyának fenntartásában, az emésztési folyamatokban, és segítenek megakadályozni, hogy a szervezetünkben elszaporodjanak a káros baktériumok. Ha az egyensúly felborul, az egyébként is jelen lévő kórokozó baktériumok, gombák…stb szaporodásnak indulhatnak. Ezen kívül a probiotikumok K- illetve B-vitaminokat is termelnek, valamint segítik a vas, a kalcium és a magnézium felszívódását.

A leggyakrabban előforduló probiotikus baktériumok a Lactobacillus és a Bifidobacterium törzsekbe tartoznak.

Hogyan sérülhetnek?

A bélflóra egyensúly nem állandó, gyakran felborulhat. A jó bélbaktériumok rendkívül sérülékenyek. A helytelen táplálkozás, betegség, stressz, antibiotikumok vagy gyógyszerek szedése, és alkoholfogyasztás következtében sérülhetnek, és így a számuk lecsökken a szervezetben.Mit okoz a hiányuk?

Ha egy ilyen külső hatásra a bélflóra egyesúlya felborul annak hatására kellemetlen gyomor és bélrendszeri tünetetek alakulhatnak ki mint például puffadás, hasmenés, székrekedés, emésztési panaszok, de olyan betegségekben is megnyilvánulhat mint vastagbélgyulladás, allergia, tejcukor érzékenység.

A bélflóra egyensúlyának felborulása jelentősen csökkentheti a szervezetünk ellenálló képességét. Számos kutatás bizonyította, hogy a probiotikumok pozitívan befolyásolják az immunrendszert, segítenek csökkenteni a légúti fertőzések gyakoriságát, illetve az allergia és ekcéma kialakulását. Ezért fontos a rendszeres pótlása.

A probiotikumok természetes formában például az aludttejben, a házi joghurtban, és az erjesztéssel készített savanyúságokban is megtalálhatók. Ezen kívül pótolhatók a különböző probiotikum tartalmú étrend kiegészítőkből.

forrás: vitaminlexikon, wikipédia