Kurkumával az izomláz ellen
Egy kutatás szerint a kurkuma csökkenti az izomláz során tapasztalt fájdalmat, sőt, elősegíti az izmok regenerálódását is. Hogyan hat a kurkuma az izomláz ellen?
Mostanában elég sok tanulmány született a kurkumával kapcsolatban, melyek a kurkumin jótékony hatásait vizsgálják az emberi szervezetre. Ezek között kimutatták már, hogy a kurkuminoid, amely a kurkuma egyik fő összetevője képes csökkenteni a szív és érrendszeri panaszok kockázatát. Ezen kívül hatékony ellenszere a magas vérnyomásnak és a kognitív képességek hanyatlásának. Mindemellett növeli a szervezetben tárolható antioxidánsok mennyiségét is, melynek köszönhetően jelentősen a test védekező mechanizmusát az öregedéssel és a rákos sejtekkel szemben.
Amit eddig nem tudtunk róla…
Azonban minket most a 2015 máciusában befejeződött tanulmány eredményei foglalkoztatnak, melyet a European Journal of Applied Physiology tett közzé és melyben kijelentették: a kurkumin képes csökkenteni az izomláz során fellépő fájdalmat, sőt, elősegíti az izmok regenerálódását is.
Az eredmény: pozitív
A kutatás során fél lábon ugrálást használtak az alanyoknál a kívánt hatás eléréséhez. A kutatók 17 férfi önkéntest teszteltek, egyenként 2.5 gramm kurkumint (vagy placebót) kaptak kétszer egy nap. Mindezt két nappal a gyakorlat megkezdése előtt kezdték el fogyasztani és a gyakorlatot követő 3. napig minden egyes alkalommal pótolták. A vizsgálatok során a tesztalanyoknál az edzést követő fájdalmak intenzitását, az izmok dagadásának mértékét és más indikátorokat is megfigyeltek. Ezek a jelek az izmok sérülésére vagy gyulladására utalhatnak. Mindezt négy alkalommal: a gyakorlatot megelőzően, közvetlenül a gyakorlat után, a gyakorlatot követő első majd pedig második napon.
Sportolóknak, fizikai munkát végzőknek az izomláz ellen
Az eredmények egyértelműen kimutatták, hogy a kurkumin csökkenti a fájdalom mértékét a szervezetben és felgyorsítja az izmok regenerálódását is. A kutatók azt is észrevették, hogy a kurkumin gyulladásgátló tulajdonságának köszönhetően egyes esetekben a kurkumint fogyasztók teljesítménye is növekedett.
„A kurkumin fogyasztása a legtöbb esetben jelentős mértékben csökkentette az edzéseket követő izomláz során jelentkező fájdalmakat, emellett bizonyítottan növelte egyes alanyok teljesítőképességét is.”
Mindazonáltal elismerték, hogy további kutatások szükségesek a mechanizmus és a fellépő hatások teljes megértéséhez.
Forrás: ncbi; NaturalNews
Termékeinket keresse kedvenc vitamin üzletében, patikájában, vagy bioboltjában!
Sokan azon ok miatt nem eszik meg a kurkuma kapszulát, tablettát, mert kesernyés íze van.
Hát nem kívánságműsor az íze!
De ez lényegében gyógyszer. Mikor volt a gyógyszer finom?
De lehet ezen változtatni hogy egészen finom íze legyen.
Én megveszem a háztartási célokra fűszerként kapható őrölt kurkuma port és még összekeverem őrölt porszerű fahéjjal, és őrölt szegfűszeggel is.
Az így összekevert por 2/4 rész kurkuma por, 1/4 rész őrölt fahéj, 1/4 rész őrölt szegfűszeg.
Belerakom az így összekevert port e kisebb födeles befőttes üvegbe.
A menyiségtől függően teszek hozzá, kb. 300 – 500 mg. L aszkorbin savat, vagyis C vitamint és utána leöntöm virágmézzel.
Alaposan összeverem az üvegben a por keveréket mézzel és megkóstolás után födéllel lezárva hűvös helyre félreteszem.
Naponta legalább 1 evőkanállal célszerű bevenni belőle, és finom teát inni hozzá..
Nem elég az első nap után várni a csodát, használ ugyan már az első adag is, de igazán a rendszeres fogyasztása után érezhető a fájdalomcsillapító, gyulladás csökkentő hatása.
Íze a méztől, fahéjtól C vitamintól nem keserű, sőt egészen finom.