A japánok hosszú életének titkai
Egészséges és hosszú élet?
A japánok nagyon sokáig élnek. Tavaly rekordot döntött a 100 év felettiek száma: több mint 65.000 ember él Japánban, aki idősebb 100 évesnél. Talán nem véletlen, hogy nemzeti ünnep náluk szeptember 3. hétfője – az Idősek tiszteletének napja (Keiró no hi). Mi lehet a hosszú életük titka?
Hogyan csinálják a japánok?
A japán mentalitás lényege: nem türelmetlenek az öregekkel szemben, nem siettetik őket, hanem hagyják a saját tempójukban élni őket. Igaz, nincs is látványos segítés vagy támogatás, mert itt az öregek nem is várják el. Fontos a tisztelet megadása, és az emberi méltóság megőrzése, vagyis, hogy ne legyenek teljesen kiszolgáltatva a fiatalok gondozásának. Ám arra maguk az idősek is nagyon figyelnek, hogy testi-szellemi frissességüket megőrizhessék: egészségesen, tevékeny életvitellel igyekeznek önmagukon segíteni.
Minden szeptember harmadik hétfője az Idősek Tiszteletének Napja Japánban. Ez nem egyszerű emléknap, mint például az Anyák Napja a nyugati világban, hanem törvénybe foglalt ünnep. Ilyenkor ajándékokkal lepik meg az idős hozzátartozókat, különféle programokat szerveznek. Az idősek egyébként nem csak ezen a napon kapnak különleges törődést a fiataloktól, mert Japánban a kultúra része, hogy tisztelik az öregeket, hallgatnak a szavukra és kifejezetten nagy szégyennek tartják, ha valaki nem tud vagy nem akar valamelyik idős hozzátartozójáról megfelelően gondoskodni.
A japánok hosszú életének titka szakértők szerint az aktív életmód, az egészséges étrend, a fejlett egészségügy. Sokan még nyugdíjasként is dolgoznak, mivel a munka fizikailag és szellemileg is fitten tartja őket, és így továbbra is hasznosnak érezhetik magukat a társadalom számára.
Az étrendről pár szóban
A japán konyha naponta használ olyan élelmiszereket, mint a hal, a tengeri és szárazföldi zöldségek, az algák, a rizs (kenyér helyett), a gyümölcsök vagy a zöld tea. Tehát vitaminokban, ásványi anyagokban és Omega 3-ban gazdag ételeket fogyasztanak. Kevés desszertet fogyasztanak, inkább gyümölcsöt esznek, de mindent mértékkel. Naponta közel 100 gramm halat fogyasztanak, ami tele van Omega 3-mal, amiről pedig tudjuk, hogy többek között hasznos a szív- és érrendszernek. Sok fermentált zöldséget esznek.
A japán konyhában ezen kívül megtalálhatóak a savanyított és fermentált (erjesztett) zöldségek. Például natto, vagy más néven erjesztett szójabab az egyik legjobb K2 vitamin forrás. K2-vitamin pedig jelentősen hozzájárul a szív és a csontok egészségéhez.
Nyolcvan év felett is egészségesek, és van energiájuk, így nem csoda, hogy a japán nyugdíjasok nagy része aktívan tölti napjait.
Gyaloglás
A japánok sokat gyalogolnak. ”Egyike a legnagyobb titkoknak a japán életvitelben a gyaloglás. Az emberek napi átlag 2-3 órát is gyalogolnak.” közli Naomi Moriyama („A japán nők, akik nem híznak és nem öregednek” könyv szerzője). Egy 2012 –es Harvardi kutatás szerint, heti két és fél óra gyaloglás 7 évet adhat hozzá a várható élettartamhoz. Heti 75 perc intenzív gyaloglás pedig 2 évvel képes meghosszabbítani a várható élettartamot.
Thai Chi
A Japánok idős korban is rendszeresen gyakorolják Thai Chi-t. A Thai chi egy olyan módszer ami a mély, és tudatos légzést kombinálja a lassú, és kiegyensúlyozott mozgással. A Thai Chi hatékony stressz-levezető módszer, támogatja a belső nyugalmat és a jobb testi egészséget.