Mezei kakukkfű

Miért tartalmaz egy dohányosoknak kifejlesztett multivitamin mezei kakukkfű kivonatot? Erre egy a közelmúltban nyilvánosságra került tanulmány adja meg a választ.

A sejtek oxigénnel való jó ellátása a tüdő állapotával kezdődik. A tüdő hörgőinek belső felszínén lévő bélelő nyálkahártya állapota kihat a test egészének állapotára. Amikor ez a nyálkahártya begyullad, hörghurutról vagy orvosi nevén a bronchitis-ről beszélünk.

A heveny formája, ami általában ami általában légúti fertőzés eredménye, rendszerint külső beavatkozás, kezelés nélkül is nyomtalanul gyógyul.

Az idült hörghurut (krónikus bronchitis) a tüdő olyan tartós gyulladását jelenti, ami évek során alakult ki a hörgők falában, és mára már a légzésfunkció romlását okozza. Az idült hörghurut kialakulásában legfontosabb tényező a dohányzás. A krónikus bronchitis a passzív dohányosokban, így a dohányosok családtagjaiban is előfordul. A cigarettafüst káros anyagok tömegét tartalmazza gáz, illetve por formában. A dohányfüstben lévő ilyen anyagok károsítják a légutakat és a tüdőt.

Mezei kakukkfű és hörghurut

A kakukkfű az egyik olyan tradicionális gyógynövényünk, ami tudományosan is igazolt gyógyhatással bír a krónikus hörghurut esetén.

Német orvosok 361 résztvevőt vontak bele a prospektív vizsgálatba, aminek az eredményét 2007-ben hozták nyilvánosságra. Két tradicionális népi gyógyászatban is gyakran használt gyógynövénnyel kísérleteztek, a kakukkfűvel és a kasvirággal. Mindössze 11 nap alatt 50%-al csökkent a köhögés mennyisége a placebo csoporthoz képest és jelentős volt a gyógyulási idő rövidülése is a kakukkfű-kasvirág kombinációt szedő csoportban. Egyetlen beteg esetében sem tapasztaltak semmilyen mellékhatást.

A kutatás összegzésében a vizsgálatokat végző csoport vezetője kijelentette, hogy a kakukkfű-kasvirág kombináció hatékony a krónikus hörghurut kezelésében. A kezelés pedig biztonságos és jól tolerálható.

A mezei kakukkfű ezen felül köptető – azaz a váladékelválasztással járó köhögésnél hígítja, segíti felszakítani a váladékot.

forrás: nicovit.com

Referenciák:

Kagramanov KM, et al. Effect of the essential oils of some thyme growing in Azerbaidzhan on cardiovascular activity and respiration. Azerbaidzhanskii Meditsinskii Zhurnal 1977

Ernst, E., R. März, and C. Sieder. “A controlled multi-centre study of herbal versus synthetic secretolytic drugs for acute bronchitis.’ Phytomedicine 1997

Foster, S. 101 Medicinal Herbs—An Illustrated Guide. Loveland, Colorado: Interweave Press, 1998.

Van den Broucke CO, Lemli JA. Pharmacological and chemical investigation of thyme liquid extracts. Planta Med 1981

Foster, S. and V. E. Tyler. Tyler’s Honest Herbal, 4th ed. Binghamton, New York: The Haworth Herbal Press, 1999.

Haraguchi, H., et al. “Antiperoxidative Components in Thymus vulgaris.” Planta Medica 1996.

Weiss, R. F. Herbal Medicine (translated from the German by A. R. Meuss). Beaconsfield, England: Beaconsfield Publishers Ltd., 1988.

Witchl, M., Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals (translated by Norman Grainger Bissett). Boca Raton, Florida: CRC Press, 1994.

Shapiro S, Guggenheim B. The action of thymol on oral bacteria. Oral Microbiol Immunol 1995

Wren, R. C., revised by E. M. Williamson and E. J. Evans, Potter’s New Cyclopedia of Botanical Drugs and Preparations, 8th ed. Essex, England: C. W. Daniel Co., 1988.

Youdim KA, Deans SG. Effect of thyme oil and thymol dietary supple- mentation on the antioxidant status and fatty acid composition of the ageing rat brain. Br J Nutr 2000

B. Kemmerich “Evaluation of Efficacy and Tolerability of a Fixed Combination of Dry Extracts of Thyme Herb and Primrose Root in Adults Suffering from Acute Bronchitis with Productive Cough – A prospective, double-blind, placebo-controlled multicentre clinical trial” Arzneimittelforschung Drug Research 2007

Csupor D., Szendrei K. Gyógynövénytár – Útmutató a korszerű gyógynövény-alkalmazáshoz, Medicina 2012.