Citrus flavonoid az eredeti P-vitamin
Bár anyáink nem tudták pontosan, hogy miért a citrom, a mandarin és a narancs a legjobb téli egészségforrás a gyerekeik számára, mégis a tél beálltával ezeket vették nekünk – már amikor lehetőségük volt megvásárolni. Talán azt hitték, hogy a c-vitamin tartalma az egyetlen egészség megőrző vagy gyógyító összetevő. Messze áll ez a valóságtól. Mi az a citrus flavonoid?
Szent-Györgyi Albert írta le elsőként az általa P-vitaminnak keresztelt, akkor még alig meghatározott összetevőt. “P” mint permeabilitás (áteresztőképesség). Innen az elnevezés. Az orvosi tapasztalat ugyanis azt mutatta, hogy valami köze van ennek a tápanyagnak a vérerek átjárhatóságához. És mivel a harmincas években ez létfontosságúnak (vitálisnak) tűnt a vitaminok közé sorolta, mint abban az időben számos más létfontosságú mikrotápanyagot.
Ma már nem hivatkozhatunk ezekre mint P-vitamin, hanem a kevésbé népszerű flavonoid vagy egyes helyeken bioflavonoid elnevezést akasztotta rájuk az orvosi szakma. Némileg indokolt ez a szigor a nómenklatúrában (tudomány szakszavainak összessége) mivel nem egy jól meghatározható molekuláról beszélünk, hanem több mint negyven féle, hatásában hasonló, de kémiájában eltérő növényi tápanyagról beszélünk.
A citrus flavonoidok
A citrusfélék gyümölcse (narancs, citrom, grépfrút, mandarin) számos különféle flavonoidot tartalmaz. A legnagyobb mennyiségben fellelhető heszperidin, kvercetin, rutin és naringin mellett számos egyéb kisebb arányban jelen lévő vegyületről van szó. Ezek egészségügyi hatása szerteágazó. Kutatások igazolták koleszterincsökkentő hatásukat. A hajszálerek (természetesen a többi erek is) egészségét látványosan képes javítani már egészen kis mennyiség is. Napi 50mg flavonoid állandó fogyasztása már látható védelmet jelent nem csak a keringési problémákkal szemben, de egyes daganat fajtákkal szemben is. A már meglévő keringés problémákkal diagnosztizált betegek esetében 150-300mg napi flavonoid fogyasztás az általánosan javasolt.
A grépfrút flavonoid tartalma olyan erőteljes, hogy számos receptköteles vérnyomáscsökkentő hatását képes számottevően megnövelni. Ezen kölcsönhatás miatt szükséges a gyógyszert felíró orvost tájékoztatni, mielőtt rendszeres grépfrút vagy flavonoid fogyasztóvá válik aki eleve vérnyomáscsökkentőt szed.
Flavonoid ha nem narancs
A citrusfélék flavonoid tartalma mellett szinte minden növényi tápanyag tartalmaz valamennyit. A hagyma a legjobb kvercetin forrás, a szőlő magas rezveratrol tartalmáról híres. Talán érdekes itt megjegyeznem, hogy egyetlen szőlőlevél több rezveratrolt tartalmaz mint egy palack vörösbor, mégis avörösbort ajánlja az orvoslás és nem a szőlőlevelet. Vajon miért?
A kerti ruta leveléből vonták ki sokáig a rutint – nem véletlen a névhasonlóság. Ha valaki ültet egy tő rutát a kertjébe, kiirthatatlanul elszaporodik és a levelét rágcsálva vagy az ételeinkbe keverve természetes rutin forrásként kapjuk a saját kertünkből. Ráadásul ha csak úgy elrágcsálja valaki a levelét, az emésztése is látványosan javul, mert az epetermelést is segíti a keserű íze.
A kakaóbab magas flavonoid tartalma teszi értékessé a csokoládét és bármilyen magas kakaó tartalmú ételt. Fontos, hogy mindennapos csokoládéfogyasztás előnyeit ne rontsuk el a rengeteg hozzáadott cukorral. Magas kakaó tartalom (60% felett) az értékes. A kis kakaó tartalmú édességeknek nincs pozitív élettani hatása.
A bogyós és színes gyümölcsök, amik már a szedéskor megfestik az ember kezét szintén értékes flavonoid forrás. A szeder és a fekete áfonyaflavonjai (antocianidok) határozott rákellenes hatásuk miatt kell, hogy bekerüljenek az étrendbe. Heti rendszerességgel kell ezeket fogyasztani akár friss, akár mirelit, akár lekvár formában.
A fekete áfonya flavonjai már egyetlen adag elfogyasztása után látványosan javítják a látást. Próbálja ki egyszer. A szürkületi vakság – az a jelenség, hogy csökkenő fényben gyorsan romlik a látás minősége – két órára kompenzálható egy pohár fekete áfonya vagy az annak megfelelő mennyiségű (150-200mg) fekete áfonya kivonatot tartalmazó kapszula elfogyasztásával. Ha gyakran vezet szürkületben az áfonya rendszeres fogyasztása többet segíthet mint egy erősebb fényszóró.
Ha nem megoldható ezeknek a heti rendszeres fogyasztása, akkor ennek megoldásaként léteznek olyan étrend kiegészítők, melyek minden városi ember étrendjében ott kellene lennie. Keressen az igényeinek megfelelő szőlőmag kivonatot, áfonya készítményeket illetve flavonoidokkal gazdagított c-vitaminokat!
forrás: naturhirek.hu