Egy étel – számtalan előnyös hatással
Azokon a helyeken, ahol rendszeres alga fogyasztók élnek, az emberek kitűnő egészségnek örvendenek, és közülük kerülnek ki a hosszú élet rekorderei is.
Ma az algákat a világ legnagyobb élelmiszer-tartalékaként tartják számon. Egy japán évente átlagosan 10 kg tengeri algát fogyaszt.
Valószínűleg ennek is nagyban köszönhető, hogy a világon Japánban a legmagasabb az átlagéletkor.
Tápanyagokban gazdag
Az alga az élet forrásának, a tengernek az ajándéka a XXI. század embere számára. Olyan aminosavak, proteinek és vitaminok esszenciája, amelyek kitűnően kiegészítik az egyoldalúan táplálkozó emberek étrendjét, optimalizálják a zsírsavszintet, és segítenek az ideális testsúly kialakításában. Rostjai magába szívják, és kiürítik a lerakódó káros és mérgező anyagokat, melyek a gyulladt, aknés bőr kialakulásáért felelősek. Így a szervezet felfrissül, és a bőr visszanyeri természetes szépségét.
A tengeri algák a biológiailag aktív anyagok széles skáláját tartalmazzák: többszörösen telítetlen omega-3 típusú zsírsavakat, klorofill származékokat, vitaminokat, karotinoidokat, makro-, mikro- és más elemeket.
Betegségek ellen
A tengeri algákban található biológiailag aktív anyagok daganatellenes, daganatmegelőző, antimutagén (elfajulásvédő), radioprotektív (sugárzás ellen védő), vérzsírcsökkentő, vérnyomáscsökkentő, antikoaguláns (alvadásgátló), antimikrobiális (csíraölő), antivirális, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és sok más hasznos tulajdonsággal rendelkeznek.
A tengeri algák és az azokból kivonható, biológiailag aktív anyagok vérzsírcsökkentő hatásúak, megakadályozzák az elhízást, javítják a szívműködést.
Ha a táplálkozást tengeri algákkal egészítik ki, akkor csökken az összkoleszterin HDL-hez viszonyított aránya, valamint a vér összkoleszterin- és trigliceridszintje.
Sajnos, a tengeri algák fenti hasznos tulajdonságai a belőlük készített élelmiszerekben „kötött” állapotban vannak jelen, így az emberi szervezet csak jelentéktelen hányadukat képes hasznosítani. Ennél lényegesen teljesebb hatóanyag-tartalmúak az algakivonatok.
Az algák között is kiemelkedő a Chlorella és a Spirulina, a smaragdzöld, illetve a kékeszöld alga. Mindkettő tökéletes összetételű tápanyag. Szárazanyag-tartalmuknak 40-60%-a kis molekulájú, így igen könnyen emészthető. Teljes értékű fehérjék, ezért vegetáriánusok aminosavak pótlására jól beilleszthetik őket étrendjükbe.
Az algák ásványianyag- és nyomelemtartalma kiemelkedő a Föld élővilágában. Magas káliumtartalma miatt a vízhajtókat szedőknek előnyös a fogyasztása. Természetes jód tartalma támogatja a pajzsmirigy működését. Komplex formában található benne vas is, ezért ez az egyik legjobb forrás vashiányosoknak. Tartalmazza az összes B-vitamint, továbbá C-vitamint és E-vitamint. Természetes forrása az A-vitaminnak és a linolénsavnak. Nagy mennyiségben találhatók benne nukleinsavak (RNS-DNS) és klorofill is. Az utóbbi kitűnő regeneráló, dezodoráló szer, jó baktériumellenes hatású.