Mitől egészségesebb a japán férfiak szíve?
Mitől egészségesebb a japán férfiak szíve?
A japán férfiak nagyjából úgy élnek mint magyar társaik: dolgoznak napi 10-12 órát, stresszes az életük, le vannak terhelve, sőt többet dohányoznak, mint a magyarok. Mégis van egy igen jelentős előnyük hozzánk képest. Mitől lehet, hogy a fentiek ellenére a Japánban élő férfiak (nem csupán a japánok, de az ott élő idegenek is) kevesebb, mint fele annyiszor kapnak infarktust, mint a magyarok?
Szinte alig fordul elő közöttük érelzáródásos eset, legalábbis töredéke, mint hazánkban. Egy néhány éve megjelent tanulmány szerint az ellentmondás a tengerben keresendő.
Magas Omega-3 szint
A tanulmány szerint Japánban élő és a világ más tájain élő japán férfiakat vizsgáltak a becsületesség kedvéért. Az ugye nem lett volna fair, ha japánokat hasonlítunk össze magyarokkal. A Japánban élő japánoknak a vére kétszer több omega-3 zsírsavat tartalmazott, mint a világ más tájain, elsősorban Amerikában élő társaiknak. Ennek oka a kutatók szerint az, hogy a szigeten élő férfiak sokkal több halat fogyasztanak, mint a kontinensen élő társaik.
A kutatás megerősítette, hogy az omega-3 zsírok megakadályozzák a plakk lerakódását az erek falán, ami idővel szív- és keringési problémákhoz vezet.
Növényi vagy állati?
Az omega-3 zsírsavak két forrásból jutnak a szervezetünkbe. Egyrészt a hidegvízi halak zsírjából (EPA és DHA), másrészt növényi olajokból (ALA), amit a szervezetünk alakít át omega-3 zsírsavvá. A tanulmányban halolajat használtak. Bár a növényi linolsavnak lehet hasonló hatása, ez még nem pontosan ismert.
Mennyi halat esznek a japán férfiak?
Egy átlagos Japánban élő férfi 100gramm halat eszik minden nap! Ennek omega-3 zsírsav tartalma 1gramm körül van, ami nyolcszor több, mint amit például egy átlagos Amerikában élő ember fogyaszt naponta. A kutatást vezető Akira Sekikawa elmondta, nem azt állítják, hogy az omega-3 zsírsavak megvédenek a szívbetegségektől, de látható, hogy az omega-3 zsírok fogyasztása lassítja az artériák elvékonyodását.
A japán diéta sokat változott a II. világháború óta, de még a mai napig is a világon a legnagyobb mennyiségben tartalmaz halat, ami védelmező összetevőnek bizonyul a leggyakoribb férfibetegség esetén. A magyar konyha nem a bőséges halfogyasztásról híres. Ezen változtatni nem tudunk rövid időn belül.
A halolaj viszont hozzáférhető bárki számára. Az ajánlott 1gramm EPA+DHA mennyiséghez 4 gramm halolajat kell megenni, ami 3-4 kapszulát jelent naponta a jobb minőségű termékekből.
Keresse az 1200mg-os omega-3 halolaj terméket kedvenc bioboltjában és fogyasszon belőlük 3-4-et naponta!