Omega 3 zsírsavak magas vérnyomás és a szívinfarktus ellen
Zsírral a szívinfarktus ellen?
Miközben nagyjából mindenki egyet ért abban, hogy a telített zsírokban gazdag étkezés érelzáródáshoz segíti az embert, számtalan esetben látjuk, hogy hihetetlenül magas zsírtartalmú étrenden élő egész népcsoportokban ismeretlen a szívinfarktus. Nem ellentmondásos ez egy kicsit?
Az eszkimók talán a legjobb példa, de említhetnénk a japánokat is. A szívinfarktus aránya sokkal kisebb, mint ahogy az elvárható lenne a zsírfogyasztásuk arányában.
Hogyan csökkentik a zsírok a vérnyomást?
Bizonyos zsírok jelenléte az étrendben védő szerepet játszik az érelzáródás és a szívinfarktus kockázatában.
Egyes hidegvízi halak olaja nagy mennyiségű un. Omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami éppen fordított mértékben, csökkentő hatással járul hozzá ehhez a káros folyamathoz.
Az omega-3 olajnak nagyon sok irodalma van. Olvass róla, tedd be a saját étrendedbe és növeld az esélyed egy egészséges hosszú életre.
Az eszkimókat, Grönland lakóit a Föld legtöbb húst fogyasztó népének tartják. Ennek ellenére mégis közöttük a legkisebb a halálos kimenetelű szívbetegségek előfordulása. Táplálkozási szokásaikat kutatva arra a következtetésre jutottak, hogy szinte kizárólag az Északi-tenger halait fogyasztják (lazac, makréla, hering). Ezek a halak növényi planktonokkal táplálkoznak, amelyek gazdagok Omega-3 zsírsavakban, ilyen formán az Omega3 zsírsavak a halzsír fő összetevői. A hal olyan anyagokat tartalmaz, amelyek értékesek az ember egészségére. Tehát a titok a hal húsában rejtőzik.
A „rossz” koleszterin (LDL) a vérükben nagyon alacsony, a hasznos (HDL) pedig igen magas. Azt még fontos kiemelni, hogy az eszkimók nem fogyasztanak finomított cukrot.
Hogyan működik a halolaj a szívinfarktus ellen?
Az eszkimók tápláléka gazdag EPA és DHA, valamint más halolajokban. A kutatások azt mutatták, hogy ezen tápanyagok fogyasztása 50 százalékkal csökkenti a szív és érrendszeri betegségek megjelenését. Az Omega-3 zsírsavak hatásának mechanizmusa többszörösen jelentős.
Mindkét sav – az Omega-3 összetevői – gátolja a trombociták felszaporodását, amivel csökken a vérrögök képződésének és a szíverek elzáródásának valószínűsége, ezzel megelőzve a szívinfarktust és az agyvérzést. Csökkentik a magas vérnyomást, védve az artériákat a lerakódások képződésétől. Biztos és ellenőrzött gátat szabnak az összesített vérzsírszint növekedésének (trigliceridek). A legújabb kutatások azt mutatták, hogy amennyiben csökken a finomított cukor fogyasztása, és napi körülbelül 1000 mg Omega-3 zsírsav készítményt elfogyaszt – megelőzhetőek a szívbetegségek és normalizálódik a triglicerid szint 75 százalékkal.
Sok kardiológus javasolja az Omega-3 zsírsavak szedését a szívaritmiánál, valamint megelőzésre, mégpedig lazacolaj kapszulákkal Q10-zel, pár száz mg magnéziummal + káliummal naponta, továbbá a finomított cukor teljes elhagyását az étkezésben.
A magas vérnyomás tartós rendezésére az esetek 80 százalékában a napi 1000 mg halolaj alapú Omega-3 a káliummal, magnéziummal és 60-100 mg Q-10 koenzimmel együttesen, valamint cukrok nélküli általános diétával jó eredményeket mutat.