Vöröset vagy fehéret?
A karácsonyi menüben sokféle étel szerepelhet, de mindegyikhez más és más kísérő illik, csak a példa kedvéért, halászlé mellé vörösbor, rántott ponty mellé fehérbor passzol. Ám ha tisztán egészségmegőrzés szempontjából vizsgáljuk a dolgot, azt kell mondanunk, hogy a vörösbor jobb választás mint a fehérbor. Ezt támasztja alá egy közelmúltban készült felmérés és egy klinikai kísérlet egyaránt.
A felmérésben egészségüket fontosnak tartó és alkalmanként bort is fogyasztókat kérdeztek meg arról, hogy melyiket választanák. Több mint 70%-uk a vörösborokat részesíti előnyben és ez így is van rendjén.
Az említett kutatásban pedig egereket etettek annyi vörösborból kivont rezveratrol nevű hatóanyaggal, ami nagyjából két pohár vörösbornak felelt meg. Ez 50%-al csökkentette a rák kialakulásának esélyét náluk.
Rezveratrol a borban a csodaszer
Persze nem egészséges naponta alkoholt fogyasztanunk annak érdekében, hogy megvédjük magunkat a ráktól vagy a szív- és érrendszeri betegségektől. A vörösborok egészségmegőrző hatásáért felelős rezveratrol megtalálható az áfonyában, málnában, szederben és a szőlőben is. Nem csak a gyümölcsben, hanem a levelében – sőt az a helyzet, hogy a levelében és a magjában több van, mint a szőlőben vagy a borban.
Ha nincs kedved vagy lehetőséged naponta borozni (és nem is ajánljuk) ne ess kétségbe. Ha a szőlőmag kivonat készítményeket választod, akár egy egész havi rezveratrol adagot be tudsz szerezni mindössze egy üveg jó bor áráért!