Miért együnk paprikát?
Szinte nem fordul meg nálam beteg, akinek ne javasolnám, hogy egyen színes gyümölcsöket. Erre bíztatom ma Önt is.
Étvágygerjesztő színekben ragyog a zöldségesek polcain az étkezési paprika ami könnyű, üdítő módja annak, hogy éltető tápanyagokat adjunk az étkezésünkhöz. Nem utolsó sorban a szezon miatt olcsó is éppen.
A színes gyümölcsök – és a paprika is gyümölcs tulajdonképpen – tartalmaznak több gyógyászatban is használt hatóanyag mellett antocianidokat. Ezek a cián tartalmú vegyületek felelősek azért a rákellenes hatásért, ami ezen vegyületek tulajdonsága. Napi egy evőkanál áfonya, vagy egy szép színes lecsó töredékére csökkentené a vastagbélrák kockázatát.
Számos étkezési haszna van az érett paprikának. Négyet emelnék ki:
- Ha nyersen fogyasztjuk magas c-vitamin tartalma
- Megfőzve A-vitamin, B6-vitamin és folsav tartalma
- Magas rosttartalma táplálja bélflóránkat
- Alacsony kalória tartalma, nem hízlal
- Ha a pirosra érett paprikát is fogyasztja (szerintem az a legzamatosabb) igen gazdagon hozzájut egy Likopin nevű vegyülethez, ami a férfitársaimat megvédi a prosztata- és más rákos megbetegedéstől.
Ha rám hallgat, kimegy a piacra és keresi a szép, friss és érett, foltmentes paprikákat, ha már nem tudja megtermelni otthon. A paprika igénytelen a talajminőségre. Szívós növény és a száraz, köves földben is szép termést hoz. Tapasztalatból mondom. 🙂
Demecs István
természetgyógyász