Króm – Egy fontos ásvány az egészségért
A króm nem kifejezetten ismert ásvány, kivéve a fogyással és testépítéssel kapcsolatos területeken. Az emberek többsége már hallott róla, de kevesen tudják, hogy pontosan mi is és miért olyan fontos. A szervezetnek csak kis mennyiségre van szükség a krómból, de hiányában komolya problémák léphetnek fel. A jelenlegi tápanyagszegény étrendek, félkész, gyors ételek sajnos nem tartalmaznak elegendő krómot. Összegyűjtöttük, hogy a króm miért is létfontosságú az emberi szervezet számára.
Normalizálja a vércukorszintet
Számos tanulmány kimutatta, hogy a króm hatékony vércukorszint szabályozásában. A megfelelő mennyiségű króm segít az emésztőrendszerben glükozzá alakítani a szénhidrátokat. Ez az oka annak, hogy nagyon sok cukorbeteg étrendjének fontos részét képezi a megfelelő mennyiségű króm bevitele.
Izomépítő ásvány
A közhiedelemmel ellentétben nem a fehérje az egyetlen dolog, amire a szervezetnek szüksége van az izomépítéshez. Mivel a króm befolyásolja az emésztőrendszert és hatékonyabbá teszi a szénhidrátok használatát, így az izomépítésben is fontos szerepe van. A króm segítségével a szervezet sokkal hatékonyabban használja fel a szénhidrátot az edzést követően. Másrészről a rosszul szabályozott vércukorszint és inzulinszint kevésbé hatékony edzéshez vezet. Ezért is támogatja a legtöbb testépítő oldal a króm fogyasztást.
Vérnyomáscsökkentő
Egy kevésbé ismert tény, hogy amikor a vércukorszint megemelkedik, azzal együtt a vérnyomás is megnövekszik. Ez a krónikus állapot, vagyis a magas vércukorszint és a magas vérnyomás növelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Éppen ezért a megfelelő króm mennyiség közvetve jó hatással van a vérnyomásra és a szív egészségére is.
Röviden összefoglalva a króm egy olyan ásvány, ami létfontosságú szerepet játszik a szervezet rendszerében és funkcióiban. Enélkül emésztési, izomrendszeri és egyéb problémák léphetnek fel. A szervezet folyamatos egészségéhez rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű króm tartalmú élelmiszerek fogyasztása, mint például a zab, árpa, brokkoli, zöld leveles zöldségek, dió és a különféle magvak. Krómhiány gyanúja esetén célszerű több króm tartalmú élelmiszert enni, vagy táplálék-kiegészítő formájában fogyasztani, hogy elkerülhesd a króm hiányában kialakuló problémákat.
Forrás: Naturalnews