Fekete áfonya

Fekete áfonyaA fekete áfonya gyógyhatását a benne található antocián nevű anyagnak köszönheti, amely kitűnő antioxidáns tápanyag. Ennek a hatóanyagnak a révén a szabad gyökök néven ismert molekulák által károsodott sejtek regenerálódhatnak.

A fekete áfonya termése (és a belőle előállított készítmények) a látás és számos szembetegség kitűnő gyógynövénye. A fekete áfonya különösen az ideghártyát, vagyis a szem fényérzékeny részét segíti alkalmazkodni a fényhez és sötétséghez. Sokszor alkalmazták farkasvakság megszüntetésére vagy erős fény okozta látászavar ellen.

A második világháború idején a pilóták vették észre, hogy amikor fekete áfonyát ettek, javult az éjszakai tájékozódó képességük. Ennek alapján kezdték el tudományosan kutatni a fekete áfonya hatásait, s ma már számos látászavar kezelésére használják.

A fekete áfonyát az időskorban kialakuló látáscsökkenést okozó betegségeknél is használják. Az egyik a sárgafolt-elfajulás (makula-degeneráció), amely az ideghártya középső részén, az éleslátásért felelős területet érintő fokozatosan súlyosbodó betegség. A másik pedig a szürke hályog, vagyis a szemlencse elhomályosulása.

Mivel a fekete áfonyában található antocianidinek javítják a hajszálerekben és általában az erekben a vérkeringést, a gyümölcs kivonata jó lehet azoknak, akiknek a végtagjaikban rossz a vérkeringés. Jó hatása miatt a visszér és az aranyér kezelésére is alkalmazzák.