Természetes vagy mesterséges C-vitamin?

C-vitamin: természetes vagy mesterséges? Egyre többször találkozunk ezzel a kérdéssel, hiszen sokakban felmerül, hogy vajon melyik verzió a jobb. Mit takar a név? Mi az az aszkorbinsav? Létezik több fajtája is? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ!

1. Az aszkorbinsav név eredete

Az 1920-as években, amikor az aszkorbinsavat felfedezték, néhányan még hexuronsavnak nevezték.

Aszkorbinsav = A- fosztóképző + scorbuticus (skorbut), mivel a molekula hiánya az emberi szervezetben skorbuthoz vezethet.

A C-vitamin: a vegyület szempontjából teljesen mindegy, hogy gyümölcsből vonjuk ki, vagy laborban állítjuk elő, hiszen mindenképp ugyanazt a vegyületet kapjuk.

2. Egy kémiai reakcióban két teljesen azonos vegyület hogyan fog viselkedni?

Ha a C-vitamint nézzük, akkor megállapíthatjuk, hogy az L-aszkorbinsav és a D-aszkorbinsav két változata között az a különbség, hogy molekulájuk meghatározott helyén az atomok más irányban kapcsolódnak. Tehát nem azonosak, nem fognak ugyanúgy működni.

De mi a helyzet akkor a paprikából kivont L-aszkorbinsavval és a laborban előállított L-aszkorbinsavval? Ezek teljesen ugyanazok a molekulák, éppen ezért teljesen ugyanúgy fognak reagálni egy bio-kémiai folyamatban.

3. Akkor milyen is a mesterséges?

Aszkorbinsav

Az aszkorbinsav a C-vitamin kémiai elnevezése, amelyet sok gyümölcs és zöldség tartalmaz. Gátolja a levegő oxigénjének hatására létrejövő szabadgyökök képződését, ezért az aszkorbinsav a természetes antioxidánsok közé tartozik. Az emberi szervezetben a C-vitamin részt vesz többek között a sejtek oxigénfelvételében és a kollagén képződésben, ami a csontok és a porcok kötőszövetének felépítéséhez szükséges. Ezen felül erősíti az immunrendszert és javítja a vas felszívódását.

A TERMÉSZETES neve: Aszkorbinsav = E-300 = L-aszkorbinsav.

Izo-aszkorbinsav

Az izo-aszkorbinsav az aszkorbinsav természetben nem létező változata. A két változat között az a különbség, hogy molekulájuk meghatározott helyén az atomok más irányban kapcsolódnak. Ez a kis különbség felel azért, hogy az izo-aszkorbinsav semmiféle vitaminhatással nem rendelkezik. Az aszkobinsavhoz hasonlóan azonban az izo-aszkorbinsav is rendelkezik az oxigén hatására fellépő szín- és ízromlást gátló hatással. Elősegíti a nitrites pác-só hatását a húskészítmények átpirosításakor, és meggátolja a rákkeltő nitróz-aminok képződését. Keverékekben az izo-aszkorbinsav erősíti az egyéb antioxidánsok hatékonyságát.

A MESTERSÉGES neve: Izo-aszkorbinsav = D-aszkorbinsav = E 315 = eritroaszkorbinsav

5. Mi is az E-szám?

Az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok rövid jelölései.

A hatályos szabályozás szerint „adalékanyag minden olyan élelmiszerként önmagában nem fogyasztott és jellemző élelmiszer összetevőként nem alkalmazott anyag – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem –, amelyet az adott élelmiszer gyártása, feldolgozása, elkészítése, kezelése, csomagolása, szállítása és tárolása során technológiai célból szándékosan adnak az élelmiszerhez, melynek eredményeként önmaga vagy származéka közvetlenül vagy közvetetten az élelmiszer összetevőjévé válik”.

6. C-vitamin összefoglalás

Ne hagyd magad átverni!

Ha teljesen természetes módon, gyümölcsből jutsz aszkorbinsavhoz, az sokkal hatékonyabb lehet, mint a laborba előállított. Ennek oka, hogy a laborban előállítottal szemben a természetesen előforduló aszkorbinsavban több ezer vegyület található meg. Ilyenek például a bioflavonoidok, a csipkebogyó, a rutin és a heszperidin, ami egy kevert komplex lesz a szervezetünk számára.

Ezért próbálják utánozni a jobb minőségű termékek a növényeket és kombinálják az aszkorbinsavat bioflavonoidokkal, rutinnal, heszperidinnel, acerolával, és csipkebogyóval.

Fogyassz minimum napi 2000mg aszkorbinsavat = C-vitamint = L-aszkorbinsavat = E-300-at.

Nagy Zsolt

élelmiszeripari üzemmérnök