Rizs
A búza után az emberiség 2. legfontosabb gabonaféléje. Már az újkőkor óta ismertek; trópusi és mediterrán országokban termesztik. B-vitaminokat, kalciumot, vasat, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót tartalmaz. Bőrbetegségek gyógyítására, hajhullás, korpásodás kezelésére, bélgyulladások, gyomorproblémák esetén eredményesen alkalmazható.
Több fajtáját is megtalálhatjuk a boltok polcain:
Rövid szemű fajták: általában puhábbra főnek, könnyebben tapadhatnak össze, így ezeket a fajtákat könnyebb pálcikával enni. Sokoldalúan alkalmazható rizsfajta.
Barna rizs: a hántolás után nem fényezik, nagyobb a tápértéke, viszont főzési ideje hosszabb, és az állaga is keményebb marad.
Hosszú szemű rizs: (hosszuk az átmérőjük többszöröse is lehet) jellemzőjük, hogy a főzés során nem tapadnak össze.
Opál rizs: a hántolt rizs egyik változata, a héjában felgőzölik és csak ezután hántolják. Így a nyersen fényezettnél ízesebb, táplálóbb.