(Vaccinium macrocarpon): Észak-Amerikában őshonos gyümölcs, amely főleg hűvösebb tájakon terem. Az indiánok az áfonyát péppé zúzva fogyasztották, de gyógyszerként, és intenzív színe miatt festékként is alkalmazták. Termését használják, melynek betakarításához kíméletes megoldást választottak: a talajt vízzel árasztják el, és erre rázzák le a bogyókat, .
Sötét színű (vörös vagy kék) szőlőből készített borfajta, készítése során ellentétben a fehér borokkal, a szőlő héja, mely a sötét színanyagot tartalmazza, együtt erjed a musttal. Mértékkel fogyasztva remek stresszoldó, javítja a kedélyállapotot, és étkezés után segíti az emésztést. Tágítja a szív koszorúereit, a .
Közép- és Nyugat-Ázsiából származó növény, ősrégi konyhai alapanyag, melyet szinte mindenhol termesztenek. Zsenge szárát és hagymáját egyaránt felhasználják. B1-, B2-, C-vitamint, flavonoidokat, nikotinsavat, vasat, jódot, káliumot, kalciumot, foszfort, szelént, cinket, valamint szerves kénvegyületeket tartalmaz. Antibakteriális hatású, vérnyomás- és vérzsír-csökkentő, segíti, javítja a keringést, köhögéscsillapító, .