Kínából származó, ma már a világ minden táján elterjedt sokoldalúan hasznosítható hüvelyes növény. A szójamag 36-42% fehérjét és 18-22% olajat, valamint különböző vitaminokat (többek között A, B, E, K), kalciumot, fehérjéket tartalmaz. A szójafehérje szinte teljes értékű fehérjének tekinthető, mivel a legfontosabb aminosavak nagy .
A szójalecithin a szójában található természetes anyag, két fő alkotórésze a kolin és az inozitol. A kolin a biológiai membránok szerkezetét építi, az inozitolból pedig pl. az emberi agyban is jelentős mennyiség tárolódik. Mindkettőt ún. zsírégető anyagként tartják számon. A lecitin csökkenti a koleszterinszintet, .
A szójaolaj a szójababból hideg sajtolással előállított olaj. Gyorsan savasodik, sütéskor kellemetlen szagú. Karotin és kis mennyiségű klorofill tartalma miatt zöldessárga színű. 50% linolsavat és kb. 10% linolénsavai (nélkülözhetetlen, úgynevezett esszenciális sor) tartalmaz. Tokoferol tartalma viszonylag nagy (900-1100 mg/kg). A világon mindenhol elterjedt .