A sáfrány már az ókori Egyiptomban is a jómód szimbólumaként, mint gyógyszert, illatszert, fűszert és ruhaszínezőt használták Indiában afrodiziákumként tartották számon, jelenleg elsősorban a déli országokban termesztik, Görögország, Spanyolország, Marokkó vidékén. Elsősorban a virág bibéjét hasznosítják (a fűszerhez), a virágot leszedik, és a bibéket .
Iránból (Perzsia) származó növény, jelenleg a világ szinte minden pontján termesztik. Élénk narancsszínű, hosszúkás formájú, friss, kissé édes ízű zöldségféle, melynek számtalan fajtáját ismerik a világon. A sárgarépa értékes tápanyagainak nagy része a héjban található. Karotintartalma az összes növény közül kiemelkedik, de C-és E-vitamin-tartalma .
A sörélesztő az élesztőgombák egy fajtája. Az egyik legfontosabb, legismertebb és legrégebben használt élesztő, a kenyérsütés és a sörfőzés alapanyaga. Nagy mennyiségben tartalmaz B vitaminokat, fehérjéket, ásványi anyagokat, nyomelemeket. Lassítja az öregedési folyamatokat, segítségével teljesebbé tehető az egyoldalú táplálkozás, erősíti a körmöket, a haj .
Kínából származó, ma már a világ minden táján elterjedt sokoldalúan hasznosítható hüvelyes növény. A szójamag 36-42% fehérjét és 18-22% olajat, valamint különböző vitaminokat (többek között A, B, E, K), kalciumot, fehérjéket tartalmaz. A szójafehérje szinte teljes értékű fehérjének tekinthető, mivel a legfontosabb aminosavak nagy .
A szójalecithin a szójában található természetes anyag, két fő alkotórésze a kolin és az inozitol. A kolin a biológiai membránok szerkezetét építi, az inozitolból pedig pl. az emberi agyban is jelentős mennyiség tárolódik. Mindkettőt ún. zsírégető anyagként tartják számon. A lecitin csökkenti a koleszterinszintet, .
A szójaolaj a szójababból hideg sajtolással előállított olaj. Gyorsan savasodik, sütéskor kellemetlen szagú. Karotin és kis mennyiségű klorofill tartalma miatt zöldessárga színű. 50% linolsavat és kb. 10% linolénsavai (nélkülözhetetlen, úgynevezett esszenciális sor) tartalmaz. Tokoferol tartalma viszonylag nagy (900-1100 mg/kg). A világon mindenhol elterjedt .
A szőlő a legősibb kultúrnövényeink egyike, története során szinte mindenhol isteni, szent növénynek tekintették. A mai Kis-Ázsia területén már kb. 5000 évvel ezelőtt bort készítettek belőle. Két lényeges fajtáját különböztetjük meg, az ún. csemegeszőlőt, illetve a borkészítésre termesztett borszőlőt. A legnépszerűbb gyümölcsök közé tartozik, .
A szőlőmag kivonata javítja az erek állapotát egyike azon antioxidánsoknak, melyek megóvják az agysejteket a szabadgyökök roncsoló hatásától. Mérsékli a koleszterinszintet és gátolja a vérzsírok oxidációját, csökkentve ezzel az érelmeszesedés kialakulásának lehetőségét. Segít az ízületek állapotának fenntartásában, a mikrokeringést növelve segítik a véredények ellenálló .