Nagyon értékes rostanyag, vízben oldódó szénhidrát-óriásmolekula, nagy része feldolgozatlanul kerül ki szervezetünkből. Laktatóvá, kiadóssá teszi az ételt, azonban nem hizlal, gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint annak májban történő képződését. Így az érelmeszesedésen kívül az epekőképződés megelőzésében, .
Délnyugat-Ázsiában és Földközi-tenger vidékén őshonos növény, ma már a világon szinte mindenhol termesztik. A konyhaművészetben, az élelmiszeriparban szinte minden részét felhasználják, a gyógyszeriparban azonban elsősorban terméseit dolgozzák fel. Illóolajat, flavonoidokat, ftalidokat, falkarinolt tartalmaz. Erős vizelethajtó, fokozza a húgyhólyag, és az anyaméh sima izmainak összehúzódó .