A Nyugat-Afrikában, Nyugat-Indiában és Brazíliában őshonos Elaeis guineensis Jacq. nevű pálma húsos gyümölcshéjából sajtolt narancssárga, krémes, enyhe ízű zsíros olaj. Palmitint, oleint, glicerint tartalmaz. Az élelmiszer- és a kozmetikai ipar egyaránt használja, újabban konyhai alapanyagként is egyre ismertebb. A pálmazsír, melyet gyakran, – de helytelenül .
A B-vitaminok közé tartozó folyadék, az emberi bőr alkotójaként segíti a bőr felső rétegének regenerálódását, nyugtató és gyulladásgátló hatású. A kozmetikai-, gyógyszer- és vegyipar egyaránt használja. A panthenol a pantoténsav alkoholanalógja, így a B₅ provitaminja. Az organizmusokban gyorsan pantoténsavvá oxidálódik. Ez egy viszkózus, átlátszó .
A pantoténsav a B-vitaminok családjába tartozik. Fő szerepe az idegek közötti kommunikáció megteremtése, de bizonyos stresszhormonok szabályozásában is részt vesz. A pantoténsav egy másik B-vitaminnal, a tiaminnal (B1-vitamin) kiegészítve a gyomorrontás egyik hatékony ellenszere. Az allergiás reakciók, így a szénanátha okozta orrdugulást is felszabadítja. .
A Karib-szigeteken őshonos papaya vagy dinnyefa, ma a trópusok egyik legelterjedtebb haszonnövénye, melynek szinte minden része (a gyökerétől a magjáig) hasznosítható. Európában sokáig főleg konyhai alapanyagként volt ismert, de gyógynövényként is régóta használják. Hatóanyaga a papain, amely nagymértékben segíti az emésztést. Az egyik legerősebb .
Közép-Amerikából származó, a burgonyafélék családjába tartozó növény, amely az 1500-as években került Európába, ahol azóta is szinte mindenhol termesztik. Elsősorban fűszernövényként és konyhai alapanyagként ismert. Termése kapszaicint, A-, B-, és C vitamint, rutint, illóolajat, zsírosolajat tartalmaz. A fűszerpaprikát csípős, mérsékelten csípős, vagy édes változatban .
A paraffinok természetes eredetű anyagok, az ásványi olajak frakcionált desztillációjával állíthatták elő. A modern ipar szinte minden területén alkalmazzák, azonban a kozmetikai és gyógyszeripar talán a legnagyobb felhasználó. Származékai közül a paraffinolaj, a szilárd paraffin, a vazelin és cerezin a legismertebbek. A tiszta paraffin .
Nagyon értékes rostanyag, vízben oldódó szénhidrát-óriásmolekula, nagy része feldolgozatlanul kerül ki szervezetünkből. Laktatóvá, kiadóssá teszi az ételt, azonban nem hizlal, gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint annak májban történő képződését. Így az érelmeszesedésen kívül az epekőképződés megelőzésében, .
Délnyugat-Ázsiában és Földközi-tenger vidékén őshonos növény, ma már a világon szinte mindenhol termesztik. A konyhaművészetben, az élelmiszeriparban szinte minden részét felhasználják, a gyógyszeriparban azonban elsősorban terméseit dolgozzák fel. Illóolajat, flavonoidokat, ftalidokat, falkarinolt tartalmaz. Erős vizelethajtó, fokozza a húgyhólyag, és az anyaméh sima izmainak összehúzódó .