Észak-Amerikában és Mexikóban őshonos növény, jelenleg szinte mindenhol termesztik, Európába a XVI. században került. Virágját, magjait egyaránt hasznosítják. A virág diterpéneket, szaponinokat, flavonoidokat, trigliceridet, zsírsavat, fitoszterolt tartalmaz. Magjaiból hidegen olajat préselnek, melyben linolsav, linolénsav, olajsav glicerid-észter található. A többszörösen telítetlen zsírsavakkal megelőzhetjük a szív-és .
Délkelet-Ázsiából származó, de a Földközi-tenger vidékén is elterjedt fa, melynek termését hasznosítják. Értékes illóolajat (limonénnel és citrállal), kumarin származékokat, pektint, flavonoidokat, A-, C-, BS-vitamint tartalmaz. Régóta ismert, hogy a narancs héja keserűolaj tartalmánál fogva étvágyjavító, szíverősítő, méregtelenítő és emésztést serkentő hatású, de gyomorhurut kezelésére .