Észak-Amerikában és Mexikóban őshonos növény, jelenleg szinte mindenhol termesztik, Európába a XVI. században került. Virágját, magjait egyaránt hasznosítják. A virág diterpéneket, szaponinokat, flavonoidokat, trigliceridet, zsírsavat, fitoszterolt tartalmaz. Magjaiból hidegen olajat préselnek, melyben linolsav, linolénsav, olajsav glicerid-észter található. A többszörösen telítetlen zsírsavakkal megelőzhetjük a szív-és .
Délkelet-Ázsiából származó, de a Földközi-tenger vidékén is elterjedt fa, melynek termését hasznosítják. Értékes illóolajat (limonénnel és citrállal), kumarin származékokat, pektint, flavonoidokat, A-, C-, BS-vitamint tartalmaz. Régóta ismert, hogy a narancs héja keserűolaj tartalmánál fogva étvágyjavító, szíverősítő, méregtelenítő és emésztést serkentő hatású, de gyomorhurut kezelésére .
Már ősidők óta (mintegy 6000 éve) készítik, sajtolják, préselik különböző növényekből számtalan előnyös tulajdonságuk miatt. Nagyon sok fajtája ismert (olíva, szőlőmag, szezámmag, búzacsíra stb). Többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, melyek csökkentik a koleszterinszintet, emellett számos további jótékony hatással is rendelkeznek, fontos szerepet játszanak a .