(Citrus reticulata vagy Citrus nobilis): Délkelet-Ázsiában és Laoszban őshonos fa, gyümölcse népszerű csemege. Maga a termés pogácsa alakú, édes és illatos. Az eredeti mandarinban sok mag található, azonban az utóbbi időben nemesítettek mag nélküli fajtákat is. C-vitamin és béta karotin tartalma rendkívül magas, baktériumölő, .
(Prunus dulcis): Nyugat-és Kelet-Ázsiában őshonos fa, termését hasznosítják. Alapvetően két fajtát különböztetünk meg; a keserűmandulát, mely amigdalint tartalmaz és a b17-vitamin néven vált ismertté. Másik fajtája az édesmandula, ami elsősorban konyhai alapanyagként ismert. Érdekes, hogy míg hazánkban elsősorban a szárított mandulát fogyasztjuk, addig jó .
(Mangifera indicia): a Himalája trópusi völgyeiből származó fa, melyet a hindu írások szerint már több, mint 4000 éve nagy tisztelet övez. Valószínűleg a XIV-XV. században jutott el Arábiába, Perzsiába és Amerikába, napjainkban már a Hawaii-szigeteken, Madagaszkáron, a Kanári szigeteken, Kubában és Jamaicában termesztik .