A laktózt más néven tejcukorként ismerhetjük. Kizárólag a tejben és egyes tejtermékekben előforduló, természetes kettős cukor. Nem képes közvetlenül felszívódni az emésztés során, a vékonybél bolyhainak tövében található sejtekben a laktáz-enzim bontja le egyszerű cukrokká: glükózzá és galaktózzá. Így képes felszívódni az emésztőrendszerből a .
(Levisticum officinale): Délnyugat-Ázsiában őshonos növény, ma már több helyen is termesztik, elsősorban fűszerként ismert. Levelét, gyökerét hasznosítják. Illóolajat, fellandrént, pinént, furokumarinokat, savakat tartalmaz. Az egyik legjobb vizelethajtó, vesekő és -homok megelőzésére, emésztési problémák, menstruációs zavarok, valamint köhögés és ödémák esetén eredményesen alkalmazható. Az élelmiszer- .
(Lavandula angustifolia): a Földközi-tenger vidékéről származó gyógynövény, virágait hasznosítják, melyből értékes illóolaj nyerhető. Linailil-acetátot, linaloolt, cseranyagokat, (rozmaringsav), flavonoidokat, hidroxi-kumarinokat tartalmaz. Idegkimerültség, nyugtalanság, alvászavarok, migrén esetén, idegi eredetű gyomor- és bélpanaszok, epeproblémák kialakulásánál alkalmazható. Nyugtató hatása az illóolaj használatakor is tökéletesen érvényesül. Reumás fájdalmak, keringési zavarok .
A karotinoidok közé tartozó vegyület, amely legnagyobb mennyiségben a zöld leveles (spenót, káposzta) és sárga színű zöldségekben (répa, sütőtök) fordul elő, de szinte az összes zöldségben található kisebb-nagyobb részben. Más anyagokkal együtt gátolja, illetve megakadályozza a szem idő előtti öregedését, segít elnyelni és semlegesíteni .