(Theobroma cacao): Dél-Amerikában őshonos fa, jelenleg szinte minden trópusi vidéken termesztik, magassága akár 10-17 méter is lehet. Termését hasznosítják, melynek húsában 50-60 szem kávébab fejlődik ki, tulajdonképpen ezekből készül a kakaó. A magokat fermentálják, melyek így barnára színeződnek. Ennek szárított, őrölt formája kerül aztán .
A kakaó (Theobroma cacao) gyümölcséből melléktermékként nyerhető vajszerű, sárgásfehér, jellegzetes ízű és szagú anyag, melyet meleg préseléssel készítenek. Közismert és elfogadott gyógyszeripari segédanyag, de a kozmetikai ipar is előszeretettel alkalmazza. Kenőcsök, krémek, emulziók, kúpok, szappanok és szépségápolási szerek alapanyaga. Olvadáspontja kevéssel a testhőmérséklet alatt .
(Thymus vulgaris): a Földközi-tenger vidékén őshonos növény, mely elsősorban fűszerként ismert, a mediterrán konyha alapízesítője. Timol- és karvakroltartalmú illóolajat, cseranyagokat, triterpéneket, flavonoidokat tartalmaz. Antibakteriális, fertőtlenítő, nyákoldó, köptető, görcsoldó hatása miatt légúti megbetegedések, torokgyulladás stb. esetén eredményesen alkalmazzák, köhögéscsillapító szerek alapanyaga, de régóta használják gyomor .