(Theobroma cacao): Dél-Amerikában őshonos fa, jelenleg szinte minden trópusi vidéken termesztik, magassága akár 10-17 méter is lehet. Termését hasznosítják, melynek húsában 50-60 szem kávébab fejlődik ki, tulajdonképpen ezekből készül a kakaó. A magokat fermentálják, melyek így barnára színeződnek. Ennek szárított, őrölt formája kerül aztán .
A kakaó (Theobroma cacao) gyümölcséből melléktermékként nyerhető vajszerű, sárgásfehér, jellegzetes ízű és szagú anyag, melyet meleg préseléssel készítenek. Közismert és elfogadott gyógyszeripari segédanyag, de a kozmetikai ipar is előszeretettel alkalmazza. Kenőcsök, krémek, emulziók, kúpok, szappanok és szépségápolási szerek alapanyaga. Olvadáspontja kevéssel a testhőmérséklet alatt .
(Thymus vulgaris): a Földközi-tenger vidékén őshonos növény, mely elsősorban fűszerként ismert, a mediterrán konyha alapízesítője. Timol- és karvakroltartalmú illóolajat, cseranyagokat, triterpéneket, flavonoidokat tartalmaz. Antibakteriális, fertőtlenítő, nyákoldó, köptető, görcsoldó hatása miatt légúti megbetegedések, torokgyulladás stb. esetén eredményesen alkalmazzák, köhögéscsillapító szerek alapanyaga, de régóta használják gyomor .
(Cinnamomum camphora): a babérfélék családjába tartozó, Kelet-Ázsia partvidékein honos fa. Ágaiból, illetve a fa törzséből vízgőz-desztillációval nyerik ki értékes illóolaját. Színtelen vagy halványsárga színű, átható, jellegzetes, orvosságra emlékeztető aromája van. Enyhe keringésfokozó, fájdalomcsillapító, légút–tisztító, antiszeptikus. Alkalmazásának kiemelt területei: a bőr és a bőralatti szövetek keringésének .
(Chamomilla recutita): eredetileg a Földközi-tenger keleti medencéjének vidékéről származik, gyógyászati célokra általában fészekvirágzatát használják. Legismertebb gyógynövényünk, szinte minden ország gyógyszerkönyvében megtalálható. Kamazulént, bizabololt, (bizabolol oxidok) illóolajat, flavonoidokat (apigenint) és glikozidjaikat, kumarinokat (umbelliferont, herniarint), nyálkát tartalmaz. A kamillakivonatok bizonyítottan gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatásúak. Belsőleg főleg a .
(Anethum graveolens L.): a Fölközi-tenger vidékén és Délnyugat-Ázsiában őshonos, régóta termesztett fűszer-és gyógynövény. Karvont, limonént, dillapiolt, furokumarinokat, hidroxikumarinokat tartalmaz. Enyhe emésztést serkentő, szélhajtó, csillapítja a bélgörcsöket, a gyomorfájdalmat. A hölgyek régóta ismerik a kapor jótékony hatását és eredményesen használják az altesti fájdalmak, a menstruációt .
Égetett cukor. Keményítőcukorból és keményítőszirupból állítják elő. A megolvasztás során minél magasabb a hőfok (persze bizonyos határok között), annál jobban oldódik a végtermék alkoholban. Az olvasztási eljárás után 50% vizet adnak hozzá és átszűrik. Barna, szirupszerű anyag; mivel alkoholban jól oldódik és erősen fest, .
(Echinaceae purpurea): Észak-Amerikából származó, Európában is nagyon elterjedt növény. Az amerikai kontinens őslakosai már régóta használták, főleg fertőzéses betegségek esetén, Európában azonban jóval később fedezték fel jótékony hatásait. Elsősorban az immunrendszer erősítésére szolgál, de nagyon sok fertőző betegséggel szemben preventív jelleggel, illetve kezelések kiegészítésére .
(Coffea nemzetség): örökzöld cserje, gyümölcshúsa páros, csonthéjas termést foglal magába. A Coffea nemzetségnek, bár 80 fajtával büszkélkedhet, a kávétermesztés szempontjából két fajtája bír jelentőséggel: a Coffea arabica és a Coffea robusta. A pörkölt kávé 1-3% koffeint, 10-15% zsíros olajat és sok más komponenst is .