(Allium sativum): Közép-Ázsiából származó, jellegzetes ízű és illatú, már az antik világban is nagy becsben tartott (elsősorban, mint konyhafűszer) növény, mely étvágygerjesztő, erősíti a gyomrot, képes megszüntetni a felfúvódást, és csillapítja a görcsöket. Gyógyszerként is alkalmazták és alkalmazzák ma is bélfertőtlenítő, féreghajtó, antibakteriális, valamint .
(Arachis hypogaea): Brazíliában őshonos, földön kúszó növény, Dél-Európában a XIX. század elejétől termesztik, napjainkban a trópusokon és a szubtrópusokon termelik a legnagyobb mennyiségben, olaja étolajként szolgál. Tartalmaz olajsavat, linolsavat, palmitinsavat és zsírsavakat. Elsősorban konyhai, élelmiszeripari felhasználása ismert, azonban értékes olaját a kozmetikai ipar gyakran .
A korai 1940-es években egy eddig ismeretlen, érdekes anyagot fedeztek fel a kutatók a spenót levelében. Folsav néven vált ismertté, ami a latin levél szóból (folium) származik. Ma folsav néven a szintetikus formát értjük, míg folát néven hivatkozunk azokra a vegyületekre, amik a természetben .