(Beta vulgaris): a Földközi-tenger vidékén és Közép-Európában őshonos növény, elsősorban gyökerét hasznosítják, de tulajdonképpen az egész növény felhasználható akár gyógyászati, akár táplálkozási szempontból (elsősorban konyhai alapanyagként ismert). Kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, ként, A-, B- és C-vitamint tartalmaz. A cékla értékes anyagait főleg sötét .
A trópusi Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában honos növény, termését hasznosítják. A chilipaprikák természetesen ugyanabba a családba tartoznak, mint az egyéb húsos és hüvelyes paprikák. Ízük az édestől az égető csípősig igen változatos. Kapszaicint, A-, C-, E-vitamint tartalmaz. A tévhittel ellentétben nem okoz gyomor és bélproblémákat .
(Achillea millefolium): Európában és Ázsiában honos, régóta ismert gyógynövény. Közel 100-féle vegyületet tartalmaz, többek között pinént, szabinént, flavonoidokat, kumarinokat, cserzőanyagokat, szalicilsav-származékokat. Serkentőleg hat az emésztőnedvek elválasztására, görcsoldó és gyulladáscsökkentő. Étvágytalanság, gyomor, bél-és epegörcsök, emésztési zavarok, menstruációs problémák kezelésére is alkalmazható, de külsőleg gyulladásos bőrbetegségek, .
A cink az egyik legfontosabb ásványi anyag, amire mindenkinek szüksége van, szerteágazó hatásai miatt. A cink elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Védelmet nyújt a megfázás, az influenza, a kötőhártya-gyulladás és más fertőzések ellen. Egy felmérés 100 megfázásban szenvedő beteget vizsgált – azok, akik minden .
(Citrus limon): Délkelet-Ázsiából származó, de ma már a Földközi-tenger vidékén és a melegebb klímájú területeken világszerte termesztett fa, gyümölcsei sárgák. Héjában és magában a gyümölcsben értékes illóolaj, limonén, citrál, keserű ízű flavonoidok, valamint kumarin található. A citrom fogyasztására elsősorban azért van szükség, mert az .
(Melissa officina/is): erős citromillatú, a Földözi-tenger keleti medencéjéből származó, főleg konyhai fűszerként ismert növény, leveleit hasznosítják. Illóolajában citrál, citronellál, linalool, te1-pének találhatóak. Cserzőanyagokat, flavonoidokat, kávésavat is tartalmaz. Ideg- és szívnyugtató, emésztést, epeműködést serkentő, izzasztó, szélhajtó, vírusölő hatással rendelkezik (olyan krémek alapanyaga, melyek ajak herpesz .
(lllicum verum): Kína déli részén és Vietnamban őshonos növény, jelenleg Kínában, Japánban, egyes kelet-indiai szigeteken termesztik. Nyolcágú, csillagszerű termését hasznosítják (illóolaját a termés külső falából nyerik). Elsősorban fűszernövényként ismert, a keleti konyhaművészet egyik kedvelt fűszere, illata az ánizsénál (bár hasonló hozzá) jóval erősebb, fűszeresebb. .
A Dél-Amerikában őshonos Theobroma cacao (kakaófa) magjából, az úgynevezett kakaóbabból készítik. A nyers kakaót fermentálás után általában 140-150 Celsius fokos hőmérsékleten pörkölik, az eljárás hatására a kakaóbab héja sötétebbé, törékennyé válik. Ezután a magot megtisztítják a héjtól, és folyékony masszává őrlik (a benne található .
Az élelmiszerekben megtalálható mono- és diszacharidokat nevezzük összefoglalóan “cukroknak”. A táplálkozás során leginkább használt cukrok: szacharóz (répacukor), a glükóz (szőlőcukor), a fruktóz (gyümölcscukor) és a laktóz (tejcukor). Egyszerű szénhidrátok, ásványi anyagokat, vitaminokat nem tartalmaznak. A tápanyagok közül a szénhidrátok azok, amelyek rövidtávon is meghatározzák .